Rák elleni kísérleti gyógyszer is hatékony lehet a koronavírus ellen
Az AR-12 nevű szer az olyan vírusok ellen már működik, mint a zika, a mumpsz és a kanyaró. Amerikai kutatók most a koronavírus ellen is bevetnék – írja a hvg.hu.

Amerikai tudósok felfedezése szerint az AR-12 nevű kísérleti gyógyszer (amelyet többek közt rák ellen, illetve más vírusok ellen is használnak) képes meggátolni, hogy a SARS-CoV-2 vírus megfertőzze a sejteket – írja a hvg.hu a Medical Express orvostudományi portálra hivatkozva.

Az AR-12 ígéretes gyógyszer a kutatók szerint, a korábbi teszteken pedig olyan vírusok ellen is hatásosnak bizonyult, mint a zika, a mumpsz, a kanyaró, a rubeola és az influenza. A szer különlegessége abban rejlik, hogy gátolja a kórokozók azon részét, amelyek a vírus alakjának megtartásához szükségesek. Ez azért hangsúlyos, mert egyben a vírus szaporodását is meggátolja, illetve a fertőzőképessége is elvész.

Az AR-12-vel más betegségek esetében már végeztek klinikai vizsgálatokat, ezek pedig jó eredménnyel zárultak. A gyógyszert szájon át alkalmaznák, míg a koronavírus ellen eddig bevetett, elsősorban kísérleti terápiákat most még infúzió segítségével juttatják a páciens szervezetébe. A kutatók azt remélik, hogy az első eredmények alapján hamarosan ehhez a kísérlethez is toborozhatják majd az önkénteseket. Erre egyébként már 2021-ben esélyt látnak, de ez persze még változhat.

A tudósok mindeközben egyeztetésbe kezdtek az amerikai gyógyszerengedélyeztetési hivatallal (FDA), illetve tárgyalások folynak helyi gyógyszeripari cégekkel, hogy a majdani tesztekhez elegendő AR-12 álljon rendelkezésre.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2020-09-24