Új vezetőket neveztek ki az Egészségügyi Szakmai Kollégium élére
Kinevezték az Egészségügyi Szakmai Kollégium elnökét és új tagozatvezetőit kedden; a megbízóleveleket az emberi erőforrások minisztere nyújtotta át. Az ünnepélyes rendezvényre a Vigadóban került sor – írja a Weborvos.hu az MTI nyomán.

Kásler Miklós köszöntő beszédében úgy fogalmazott, a koronavírus-járvány hatására hangsúlyosabban előtérbe kerültek azok a törekvések, amelyek az egészségügy átalakítását célozzák. Úgy tűnik, ehhez a feltételek is együtt állnak – tette hozzá, kiemelve, hogy teljes átalakításra törekednek preventív személetmód alapján. Kitért a népegészségügyi megbetegedések leküzdésére tett intézkedésekre, ezen egészségprogramok bázisai az országos intézetek lettek.

Kásler Miklós szerint mindezeket a változásokat a kormány leghatározottabb támogatásával hajtják végre, törvényes és egyértelmű viszonyokat teremtve a magán- és az állami ellátórendszer között, és eljött az a lehetőség is, hogy „komolyan foglalkozzunk a fizetésekkel és a paraszolvencia összefüggéseivel” – idézte a minisztert a Weborvos.hu.

A szakmai kollégium tagozatvezetőit teljes bizalmáról biztosította a miniszter. A grémium elnöke Kollár Lajos professzor, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának igazgatója lett.

Bár hivatalos névsort nem hoztak nyilvánosságra a Szakmai Kollégium kinevezett tagozatvezetőiről, néhány név tudható. Így például a Neurológiai Tagozat élén Óváry Csaba, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója áll, Fedorcsák Imre az OKITI osztályvezető főorvosa lett az Idegsebészeti Tagozat elnöke. A medicalonline.hu információi szerint tagozati elnöki megbízólevelet kapott Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa, Németh Attila, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója, és Bedros J. Róbert, az Országos Obezitológiai Centrum vezetője. A gyermekgyógyászati tagozat elnöke Balla György, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetének vezetője – írja a lap.

A lap emlékeztet: a szakmai kollégium egy, a Magyar Közlöny augusztusi számában megjelent miniszteri rendelet nyomán jött létre az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó szakmai testületeként.

Forrás: weborvos.hu
Kelt: 2020-09-22