Megjelent a hatósági áras tesztekről szóló kormányrendelet
A koronavírus RT-PCR módszerrel történő kimutatására vonatkozó vizsgálat díja a térítésre kötelezettek számára legfeljebb 17 000 forint, a mintavételé 2500 forint – olvasható a kormány pénteki rendeletében, amelyről a hvg.hu tudósított.

A vizsgálat és a mintavétel díját összeadva jön ki a kormányfő által korábban említett 19 500 forintos maximum, amely a rendelet szerint szeptember 21-től érvényes – írja a lap.

Ugyanez a jogszabály szintén rögzíti, hogy az influenza elleni védőoltás a 2020-2021-es szezonban, október 1-től kezdve térítésmentesen igényelhető. A kormány szintén döntött arról, hogy a karantén időtartama mind a magyarok, mind a külföldiek számára 14-ről 10 napra rövidül.

A Népszava a tesztek hatósági árszabásával kapcsolatban arról ír: a megszabott hatósági ár miatt beszakadhat a hazai vírustesztelési piac, mivel az csak a laborköltséget fedezi. A lapnak nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint ez azzal járhat, hogy a magánszolgáltatók jelenlegi, napi 3500-4000 tesztes kapacitása eltűnhet a piacról. Szintén elképzelhető, hogy a magánszolgáltatók a betegekre hagyják a mintavétel elvégzését, ez azonban azért kockázatos, mert a hibás mintavétel növeli a fals negatív eredmények előfordulását – írja a Népszava.

További rendeletben szabályozták a maszkviselési kötelezettséget: eszerint a villamos- vagy buszvezető köteles rendőrt hívni és leszállítani a maszkot felvenni nem hajlandó utast. Az üzletek és mozik üzemeltetőit a kötelezettség második alkalommal történő megszegése esetén 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik, további esetekben a helyiséget akár egy évre is bezárathatják, és mindez azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával is kiszabható. Csak az mentesül, aki a felszólításának nem engedelmeskedő vendégről, vevőről azonnal értesíti a rendőrséget.

A kormányrendelet azt is előírja, hogy október 1-jétől az óvodákba, iskolába, szakképző intézményekbe az ott dolgozók és a tanulók csak testhőmérséklet mérés után léphetnek be, a lázas gyermeket azonnal el kell különíteni és a szülőt értesíteni. A gyermeket az óvodába, iskolába kísérő szülő, illetve más nagykorú személy intézmény területére a testhőmérséklet-mérési pontig léphet be, ha az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot visel. A szórakozóhelyek a jövő héttől csak 23 óráig lehetnek nyitva, és egyszerre legfeljebb 500-an tartózkodhatnak zenés, táncos rendezvényen.

További részletek a hvg.hu cikkében.

Forrás: hvg.hu/nepszava.hu
Kelt: 2020-09-18