Önálló kórháztörvény megalkotására tett javaslatot a Magyar Kórházszövetség
A Belügyminisztérium a kórházszövetség véleményére is kíváncsi volt a hazai egészségügy átalakításának előkészítő munkafolyamatával kapcsolatban. A Kórházszövetség többek között egy önálló kórháztörvény megalkotását javasolta a tárcának – mondta el Ficzere Andrea egy, a Világgazdaság Online-nak adott interjúban.

A Magyar Kórházszövetség álláspontja szerint „egy alapjaiban új struktúrájú és finanszírozású egészségügyi ellátórendszer kialakítására van szükség, amelynek egyenlő hozzáférést kell biztosítania minden beteg számára” – mondta el Ficzere Andrea, a Kórházszövetség elnöke a vg.hu-nak adott interjúban.

Ficzere Andrea hozzátette: „Az új finanszírozásnak az ellátási szükségleten kell alapulnia, és ez a megelőző év TVK alá tartozó betegforgalmi, esetösszetételi és teljesítményadataira támaszkodva venné figyelembe a betegmozgást és a szakmai sajátosságokat, azaz a beteg magával vinné a TVK-t, vagyis a finanszírozást. Égető szükség van egy önálló, a kórházak működését szabályozó, a speciális egészségügyi igényeket és környezeti feltételeket figyelembe vevő jogszabály, kórháztörvény megalkotására is”.

Az interjúból az is, kiderül, hogy a Kórházszövetség javaslatot tett az ágazati dolgozók megfelelő szintű béremelésére, az egészségtudatos magatartás ösztönzésére, valamint minden olyan innovatív megoldás bevezetésére, amely a színvonalas betegellátást és a humánerőforrás-problémák leküzdését segíti. A szervezet szintén sürgeti a magán- és állami ellátórendszer szigorú szabályok szerint történő, határozott elválasztását.

A teljes interjú az alábbi címen olvasható.

Forrás: vg.hu
Kelt: 2020-09-16