Megtalálták, hogyan fertőzi meg a sejteket a koronavírus
Svájci kutatók megfejtették, hogyan veszi át az irányítást az új koronavírus a megfertőzött sejt felett – írja a HáziPatika.com az MTI híre nyomán.

Miután a vírus meglékelte az emberi sejtet, máris termelődni kezd az egyik első vírusfehérje, az Nsp1. Más koronavírusok vizsgálatai kapcsán már ismert, hogy az Nsp1 megakadályozza a sejt saját proteinjeinek előállítását. Mi több, a SARS-CoV-2 esetében a sejtek a sajátjuk helyett szinte csak a vírusfehérjét állítják elő. A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) és a Berni Egyetem tudósai annak mechanizmusát tárták fel, hogy mindez pontosan hogyan is zajlik a gyakorlatban – írja a HáziPatika.com az MTI nyomán.

A riboszóma nevű sejtszervecskék olvassák le a genetikai információt, és ennek alapján állítják elő a proteineket. A leolvasáskor a felépítési terv a riboszóma egy csatornáján fut keresztül. A kutatók kimutatták, hogy az Nsp1-fehérje ezen a csatornán belül kötődik meg, ezáltal blokkolva a riboszómát. Az Nsp1 kötésének helyét krio-elektronmikroszkóp segítségével atomi felbontásban tudták kutatni és meghatározni.

„A részletes ábrázolás fontos információkat szolgáltat egy lehetséges jövőbeli gyógyszer tervezéséhez, amely megakadályozza az Nsp1 kötését, de nem befolyásolja a riboszóma működését” – fogalmazott Nenad Ban, az ETH molekuláris biológusa, a tanulmány társszerzője. Kísérleteik során a kutatók előállították az Nsp1 egy olyan változatát is, amelynek már nem volt gátló hatása. A SARS-Cov-2 ezzel az inaktív variánssal annyira meggyengülne, hogy nem lenne képes súlyos betegséget okozni. Ilyen legyengített vírusok akár oltóanyagokban is alkalmazhatóak lennének a tudósok szerint.

A tanulmány a Nature Structural & Molecular Biology című szaklap aktuális számában jelent meg.

Forrás: hazipatika.com/MTI
Kelt: 2020-09-16