Jakab Ferenc: A következő hetekben a halálesetek meredek emelkedése várható
A Pécsi Tudományegyetem kutatója szerint a lakosságra vetített számok alapján Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány – írja a hvg.hu.

„Senkit ne tévesszen meg az, hogy most elsősorban a fiatalok fertőződnek, és ne higgye, hogy az idősebb korosztály biztonságban van. Sajnos ez egyáltalán nem igaz” – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője egy online beszélgetésen – írja a hvg.hu.

Elmondása szerint a napi adatok alapján egyre többen vannak lélegeztetőgépen, és „80 százalékuk sajnos sosem jön le a lélegeztetőgépről”, a szakember szerint a következő hetekben nagyon meg fog emelkedni a halálesetek száma. Jakab hangsúlyozta, hogy a magyar adatokat hetente elemzik matematikusokkal és epidemiológusokkal.

„El kell keserítsek mindenkit, Magyarország Franciaország után a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban. Megelőzve ezzel Spanyolországot, és messze megelőzve Olaszországot. Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány a lakosságra vetített számok alapján. Ez a fekete igazság.” – fogalmazott Jakab, aki elmondta azt is, hogy az egyetem egy osztrák biotechnológiai céggel együttműködve vizsgál egy szert is, az azelasztin-hidrokloridot, ami nullára csökkentette a vírus replikációs képességét”, a klinikai vizsgálatokat ezután kezdik majd.

A virológus a vakcinával kapcsolatban abban bízik, hogy az év végére meglesznek a nemrég egy időre leállított, majd újraindított oxfordi projekt első eredményei, és talán a jövő év első felében megkezdődhet a tömeggyártás és az oltás is.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2020-09-16