Elektronikus kapcsolattartást javasol a gyógyszertárlátogatóknak az OGYÉI
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügy Intézet (OGYÉI) a gyógyszertárlátogatóknak azt javasolja: az információk eljuttatásához használjanak más kommunikációs csatornákat, így például e-mail-es formát, online felületeket.

A személyes találkozó helyett más kommunikációs csatornák használatát javasolja az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügy Intézet a gyógyszer, tápszer, valamint gyógyászati segédeszköz ismertetési tevékenységet folytatóknak, illetve klinikai vizsgálati monitorokat foglalkoztatóknak – írja a Weborvos.hu az OGYÉI tájékoztatója nyomán.

Mint tájékoztatójukban írták, az orvos- és gyógyszertárlátogatók megfelelő és kielégítő védelmet biztosító védőruha használata nélkül hosszan és gyakran tartózkodnak a betegekkel egy légtérben, majd ezt követően egymás után több más egészségügyi szolgáltatót is felkeresnek, ez a tevékenység veszélyeztetheti mind a munkavállalóikat, mind a várakozó betegeket, illetve az egészségügyi ellátás többi szereplőjét. Ezért a romló járványügyi helyzetre tekintettel kérik, hogy a látogatások alkalmával közölni kívánt információ eljuttatásához használjanak más kommunikációs csatornákat, így például e-mail-es formát, online felületeket stb.

Az OGYÉI javasolja, hogy az elkövetkezendő időszakban – a járvány első, tavaszi hullámához hasonlóan – ismételten fontolják meg a közvetlen személyes látogatások ideiglenes felfüggesztését, valamint javasolják, hogy ütemezzék át a halasztható klinikai monitori tevékenységeket is.

A kérést azzal indokolták, hogy a tavaszi hónapokat követően ismételten jelentősen emelkedik a beazonosított koronavírus (COVID-19) fertőzöttek száma, ezért jelenleg kiemelten fontos közegészségügyi érdek és egyben közös feladatunk a koronavírus-fertőzés elleni védekezés, amelyben minden egészségügyi ágazati szereplő együttműködésére szükség van.

A fertőzés terjedésének megfékezése érdekében az Országos Tisztifőorvos 2020. szeptember 8-ától teljes körű, az ország összes – közfinanszírozott és nem közfinanszírozott – egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményére vonatkozóan látogatási tilalmat rendelt el. Az elővigyázatosság ugyanakkor a háziorvosi, körzeti rendelőkben és a járóbeteg ellátást biztosító szakrendelőkben is elengedhetetlen – emlékeztettek.

Az OGYÉI teljes tájékoztatója az alábbi címen olvasható.

Forrás: weborvos.hu/OGYÉI
Kelt: 2020-09-15