Folyamatosan változik a koronavírusos betegek kezelésével kapcsolatos protokoll
A hvg.hu által megkérdezett orvosok elmondása szerint folyamatosan változik a koronavírus kezelésében alkalmazott protokoll, ahogy újabb és újabb kutatási eredmények kerülnek napvilágra. A részletekben azonban még egy adott időpontban sincs konszenzus. A hidroxiklorokin használata visszaszorult hazánknban, a favipavir széleskörben elérhető, míg a remdesivir nehezebben hozzáférhető, azonban ezek a betegség más-más fázisáiban nyújtanak hathatós segítséget – derült ki az idézett szakértők beszámolóiból.

Miután a szó klasszikus értelmében egy gyógyszer sincs a koronavírusos megbetegedések kezelésére engedélyezve, a beteg állapota alapján minden esetben a kezelőorvos döntése, melyik hatóanyagot a betegség mely fázisában választja.

Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szerint a súlyos állapotban lévő betegeknél azért próbáltak ki annyiféle szert, hogy hátha használ, olyankor sok vesztenivalója sem a betegnek, sem az orvosnak nincs.

A nemzetközi tapasztalatokból kiindulva mindenesetre március 27-én megszületett az első protokoll arra, mivel kezeljék a kórházba került koronavírusos betegeket úgy, hogy a vírus ellen nincs konkrét gyógyszer – erről Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa beszélt a hvg.hu-nak. Eleinte használták a közismert malária elleni szereket (egy időben Donald Trump is szedte a hidroxiklorokint), illetve az AIDS és a C-típusú hepatitis elleni készítményeket is. Mára rendkívüli módon kikristályosodott, hogy a malária elleni szer kevésbé hatékony, és mi is kevésbé alkalmazzuk őket.

Kiderült az is, hogy egy japán gyógyszer (a favipiravir) hatékony lehet a fertőzés korai szakaszában, és törzskönyveztek egy intravénás gyógyszert, a remdesivirt, ami a súlyos betegek kezelésénél lehet hatékony – tette hozzá Szlávik János.

A magyar protokollt 2-3 havonta felülvizsgálják a szakemberek, hogy Magyarországon egységes legyen, és mindenki tudja, hogyan kell a koronavírusos beteget kezelni. A hvg.hu információi szerint az ajánlott gyógyszerek listája itthon is hamarosan változik, lekerülhet róla több készítmény.

Süle András, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi szervezetének elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, a jelenleg elérhető gyógyszerek a kezelés más-más stádiumaiban használhatóak. A remdesivirt például a légzésfunkció meghatározott romlásához kötik az ajánlások, a már nagyon súlyosra forduló stádiumban érdemes használni. A gyulladásos fázis indulásakor pedig szteroidokban lehet érdemes gondolkodni – írja a lap.

További részletek a hvg.hu cikkében.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2020-09-08