Zéró korrupciós csomagot mutattak be a magánegészségügyi szolgáltatók
Zéró korrupciós csomagot mutatott be a több magánellátót összefogó Primus Egyesület, amelynek elnöke azt ígérte: a magánegészségügy felkészült a második hullámra – írja a 24.hu.

A hálapénz felszámolására, a magánszektor megtisztítására, valamint a magán- és a közfinanszírozott ellátás szétválasztására tesz javaslatot az a zéró korrupciós csomag, amit a legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület ismertetett keddi sajtótájékoztatóján.

Az orvosok jelentős része olyan egészségügyben szeretne dolgozni, ahol nincs hálapénz – kezdte a részletek kibontását Leitner György, az egyesület elnöke, hozzátéve: javaslatuk alapján a már adott jogszabályi hátteret fokozott figyelemmel kell alkalmazni a kikényszerített paraszolvenciára. Leitner György külön kiemelte, hogy a Magyar Orvosi Kamara által is rendszeresen hangoztatott béremelés fontos eleme lenne a hálapénz elleni harcnak.

A Primus Egyesülethez tartozó 12 magánszolgáltató a szürkezóna felszámolását is sürgeti. Javaslatuk értelmében minden olyan szereplőt – orvost vagy szolgáltatót – el kell lehetetleníteni, aki privatizálja a hasznot és államosítja a kockázatokat. Szerintük ez elsősorban a nem transzparensen működő lakásrendelőkre és magánrendelésekre, valamint a hálapénzt kikényszerítő orvosokra igaz – írja beszámolójában a 24.hu.

A Primus emellett a katás kisadózó vállalkozókra vonatkozó, 2021 januárjában hatályba lépő szigorítások újragondolására készteti a kormányt, ugyanis az abban foglalt 3 milliós értékhatár jelentős problémát okozna az 5-6 ezer katás kisvállalkozóként dolgozó orvosnak.

További részletek a 24.hu cikkében olvashatóak.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2020-09-08