A szteroidos kezelés csökkentheti a koronavírus okozta halálozást
A WHO által felkért kutatók több tanulmány elemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy a szteroidos készítmények alkalmazása súlyos koronavírus-betegek esetében jelentősen hozzájárult a halálesetek számának csökkentéséhez – írja a Portfolio.hu a Wall Street Journal cikke nyomán.

A Journal of the American Medical Association című lapban megjelent elemzés több, összesen 1700 beteget érintő vizsgálat eredményét összesítette. Esetükben kortikoszteroidot tartalmazó, vagyis gyulladáscsökkentő gyógyszert alkalmaztak, amely csillapíthatja a koronavírus által kiváltott túlzott immunrendszeri reakciót.

Az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy az ilyen típusú szerek alkalmazása harmadával csökkentette a koronavírus okozta halál mértékét, összevetve azokkal a betegekkel, akiknél ezeket nem alkalmazták – írja a Portfolio.hu a Wall Street Journal cikke nyomán.

Az összegző tanulmányt az Egészségügyi Világszervezet által összehívott tudósok és orvosok végezték. A WHO által felkért szakemberek idén február és június között megjelent hét tanulmány eredményeit szintetizálták.

A részletes adatok azt mutatták, hogy a szterodikkal kezelt 678 beteg 32,7%-a hunyt el, míg a szokásos ellátást, vagy placebó kezelést megkapott emberek 41,5%-a halt meg a járványban. A tudósok szerint reménykeltő, hogy az olcsó és széles körben elérhető gyógyszerek a súlyos koronavírus-esetek kezelésének bevett elemévé válhatnak.

Derek C. Angus, a Pittsburghi Egyetem professzora az eredményeket egyenesen úgy értékelte, hogy ez az egyik első egyértelmű győzelem a koronavírus felett. Arra is figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a szteroidok csak a legsúlyosabb kórházi betegek esetében járnak kimutatható előnyökkel. Eddig ugyanis egyetlen gyógyszer sem bizonyult hatékonynak a betegség korábbi szakaszainak kezelésében. A lényeges megállapítás, hogy a szteroidok valóban csillapítják a hiperaktív immunválaszt, amely sok koronavírusos beteg halálát okozza – összegez a lap.

Forrás: portfolio.hu
Kelt: 2020-09-07