Merkely Béla szerint nagyjából százezer fertőzött lehet Magyarországon
A Semmelweis Egyetem rektora az ATV Heti Napló című műsorában úgy fogalmazott: nagyjából húszszor több lehet a valódi betegszám, mint az igazolt fertőzöttek száma.

Merkely hozzátette: egyetlen intézkedéssel lehetetlen legyőzni ezt a vírust, de ő például kötelezővé tenné a maszk használatát. Minél többen használják, annál nagyobb az esélye, hogy visszaszorítjuk a reprodukciós rátát. A múlt héten ez a szám a kettőt is meghaladta, ami azt jelenti, hogy legalább ennyi embernek adta tovább a vírust egy fertőzött.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az első hullám alatt nem volt cirkuláló a vírus, a behurcolást követően azonban a fertőzés cirkulációja legalább tízszerese a tavaszi helyzetnek.

„Nagyjából húszszorosa az igazolt fertőzéseknek a valódi szám. Ezek alapján körülbelül százezer beteg lehet Magyarországon” – mondta a SOTE rektora az ATV műsorában.

Merkely szerint a járvány tavaszi első hullámához képest újdonságot jelent, hogy jelenleg elsősorban 20-30 évesek kapják el a vírust, azonban várhatóan az idősekig is eljut majd az újabb fertőzéshullám. A rektor ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a júliusi helyzettel ellentétben, amikor a legtöbbek ismeretségi körében nem volt fertőzött, most „egyre több közelebbi ismerősről derül ki a pozitív eredmény”, ezáltal kézzelfoghatóbb lett a járványhelyzet. Merkely Béla a maszkviselés, a kézmosás, az udvarias távolságtartás és a tünetekkel nem rendelkezők tesztelésének jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Forrás: MTI
Kelt: 2020-09-07