Elhunyt Dr. Szabó Sándor
Magángyógyszerészek Országos Szövetsége „Gyógyszerészetért” életműdíjas gyógyszerésze

Türelemmel viselt hosszú betegségét követően 2020. augusztus 19-én reggel elhunyt Dr. Szabó Sándor a Magyar Gyógyszerészi Kamara volt elnöke és tiszteletbeli elnöke.

Szabó Sándor 1941. július 22-én született Zalaegerszegen. Az általános iskolát a Krisztina téri iskolában végezte, majd a Pannonhalmi Szent Benedek-rendi Bencés Gimnáziumba tanult. Kitűnő érettségivel próbált bejutni egyetemre, de az egyházi iskola után nem vették fel. Így középiskolát követően a Kőbányai Gyógyszerárugyárban, majd a Richter Gedeonban dolgozott. Sajátos módon, fizikai munkásként került be a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karára.

Első munkahelye az EGYT volt, ahol először technológus, üzemvezető, majd törzskönyvezési osztályvezető, végül orvostudományi főosztályvezető munkakört töltött be. 1980-ban került a Medimpex Gyógyszerkereskedelmi Vállalathoz. Hozzá tartozott a tudományos iroda, propaganda, marketing, és a törzskönyvezés szakterülete. Nyolc év alatt több mint 70 országban járt. A Medimpex után a Biopharm Gyógyszerkutató, Fejlesztő Kft-hez került ügyvezetőnek, ami akkor a celladam témával foglalkozott.

1990-1998-ig a magyar gyógyszerészetnek meghatározó időszakában volt a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Dolgozott a PGEU-ban, az Európai Unió Gyógyszerészeti Szervezetében, később az EuroPharm Forum egyik magyar delegáltja volt. A gyógyszerügy számos területén való jártasságát, eredményeit ismerte el az egészségügyi miniszter a Batthyány-Strattmann díjjal, a szakmai köztestület a Magyar Gyógyszerész Kamara aranyérmével és a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége a „Gyógyszerészetért” életműdíjjal.

Örökké emlékezetes marad sziporkázó szellemisége. Sohasem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, ha egy alapigazságot, egy filozófiát, egy anekdotát, vagy egy jó poént oszthatott meg kollegáival.

Tisztelt Elnök Úr! Kedves Sándor!
Tisztelettel őrizzük emlékedet!

Magángyógyszerészek Országos Szövetsége

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2020-08-21