EMMI: Megmaradhat a telefonos és emailes receptfelírás is
„Az egészségügyi ágazat azon dolgozik, hogy a járvány alatt bevált intézkedések (például az, hogy az orvosok a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek is felírhatnak vényt, beutalókat és leleteket továbbíthatnak elektronikusan), tartósan, akár véglegesen is bekerüljenek a jogrendszerbe” – válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Népszava megkeresésére.

Meghökkenést keltett az érintettekben a humán tárca minapi közleménye, amelyben arra hívták fel a figyelmet, szeptember 17-étől megszűnik az a lehetőség, hogy az orvosok a betegek telefonos megkeresésre vagy az e-mailjére írjanak elektronikus receptet. A Népszava megkérdezte a szaktárcát, miért szűnik meg szeptemberben a könnyített recept felírás, ha például ugyanezen közlemény szerint továbbra is megmarad a könnyített receptkiváltás, azaz az lehetőség, hogy a tajszám megadása elegendő a gyógyszerkiváltáshoz?

A Népszavának adott válaszában a humán tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt a lehetőséget a vészhelyzet teremtette és annak lefújását követő 90 nap múlva veszti érvényét szeptemberben. Hozzátették: „Az egészségügyi ágazat azon dolgozik, hogy a járvány alatt bevált intézkedések (például az, hogy az orvosok a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek is felírhatnak vényt, beutalókat és leleteket továbbíthatnak elektronikusan), tartósan, akár véglegesen is bekerüljenek a jogrendszerbe.”

Ezek után csak remélhetjük, hogy a munka eredményes befejezéséhez elegendő lesz az addig hátralevő kereken ötven nap – jegyezte meg a lap.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2020-07-28