MNB: A magyarok egészségi állapota elmarad a hasonló fejlettségű országokétól
Az elhízott felnőtt lakosság magas aránya, az egészségben töltött életévek EU-átlagtól való jelentős elmaradása, a GDP-arányos egészségügyi kiadások csökkenése és az egészségügyi magánkiadások szürkezónába terelése is problémát jelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020-as versenyképességi jelentése szerint.

A magyar lakosság egészségi állapota elmarad a hasonló fejlettségű országokétól a régióban, ami a társadalom fokozatos idősödése mellett egyre nagyobb terhet ró a számos kihívással küzdő egészségügyi ellátórendszerre. Az egészségügy szempontjából a betegségek megelőzése a legegyszerűbb és legtakarékosabb módja annak, hogy a lakosság egészségi állapota megfelelő legyen. Az egészséges életmódra törekvés azonban még nincs kellőképpen jelen a magyar lakosság körében, amelyet a morbiditási és mortalitási mutatók is alátámasztanak – áll a Magyar Nemzeti Bank 2020-as versenyképességi jelentésében, amely a napokban jelent meg az MNB honlapján, s amelyről a hvg.hu is beszámolt.

A jelentés szerint az elhízott felnőtt lakosság aránya (26 százalék) Magyarországon a harmadik legmagasabb az uniós országok között. Részben ennek is következtében meglehetősen sokan szenvednek olyan betegségekben hazánkban, amelyek egészségesebb életmóddal elkerülhetők lennének (például magas vérnyomás és cukorbetegség). A lakosság mentális egészsége szintén javítható lenne, a depressziós tüneteket tapasztalók arányának csökkentése hozzá tudna járulni a munkavállalók termelékenységének javulásához – érvel az anyag. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a fertőző betegségek megelőzésére szolgáló oltási rendszer Magyarországon világszinten is kiemelkedő színvonalú, így e betegségek nem is jelentenek problémát hazánkban.

Az egészségesen várható életévek Magyarországon 2018-ban meghaladták a V3 országok átlagát, ugyanakkor elmaradtak az EU szintjétől. A magyar nők átlagosan 61,8, míg a férfiak 60,4 évet töltenek egészségben, miközben az Európai Unió lakosai esetében az átlagos érték 2,9 évvel magasabb, mint hazánk esetében (nők: 64,2; férfiak 63,7).

Az összes magyar halálozás több mint fele visszavezethető valamilyen viselkedési kockázatra, amelyen belül nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas a nem megfelelő táplálkozás hatása. A megfelelő prevenciós programokkal megelőzhető és a megfelelő kezeléssel elkerülhető halálozások száma a negyedik legmagasabb volt Magyarországon az uniós országok között.

A rosszindulatú daganatok standardizált halálozási aránya hazánkban a legmagasabb az uniós országai közül mind a teljes lakosság, mind pedig a munkaképes korú lakosság körében. A kedvezőtlen magyar halálozási statisztikákban jelentős szerepet játszik, hogy a kialakuló betegségek számottevő része csak késői stádiumban kerül diagnosztizálásra, ami megnöveli a kezelések költségeit és csökkenti azok eredményességét.

Magyarország GDP arányos egészségügyi kiadásai (6,9 százalék) enyhén magasabbak a többi visegrádi ország átlagánál (6,8 százalék), azonban elmaradtak az uniós országok átlagától (8,3 százalék) 2017-ben. Az egészségügyi kiadások GDP arányos átlagos szintje 2010 óta nem változott számottevően az Európai Unióban és a régióban sem, azonban Magyarország esetében enyhén csökkenő trend figyelhető meg. Magyarországon az egészségügyi kiadások 69 százaléka származik állami forrásból, ami 4 százalékponttal alacsonyabb az Európai Unió és 8 százalékponttal alacsonyabb a többi visegrádiország átlagánál.

A hazai egészségügyi rendszer egyik problémája, hogy az egészségügyi magánkiadások nem intézményesült formákban (egészségpénztárakon vagy kiegészítő magán egészségbiztosításokon) keresztül kerülnek elköltésre. A háztartások közvetlen egészségügyi kiadásai a GDP 1,9 százalékát teszik ki, ami magasabb a régiós (1,3 százalék) és az uniós átlagnál (1,8 százalék) is. Mindez főként azért jelent problémát, mivel részben ennek következtében a magyar háztartások 11,6 százaléka szembesült katasztrofális egészségi kiadással – sorolja a problémákat az MNB jelentése.

A teljes versenyképességi jelentés az alábbi címen olvasható.

Forrás: mnb.hu/hvg.hu
Kelt: 2020-07-28