Népszava: Centralizációs törekvések hatják át a kormány egészségügyi reformtervét
A lap értesülései szerint az egészségügyi dolgozóknak nemrég kiküldött kérdőívek, valamint a háttérben folyó döntéselőkészítési munka is egyértelműen a további centralizáció irányába mutat. Így például felszámolnák a tulajdonformák sokféleségét az alapellátásban és a kórházi szektorban is, valamint egyetlen hivatal irányíthatná a szolgáltatók beszerzéseit, fejlesztéseit, éppúgy mint a személyzeti politikáját – írja a Népszava.

A Népszava értesülései szerint az egészségügyi dolgozóknak a közelmúltban kiküldött, Kásler Miklós által „nemzeti konzultációnak” minősített kérdőívek leginkább egy már létező döntéselőkészítési koncepció véleményezéséről szólnak, amelyet a Boston Consulting Group (BCG) nevű tanácsadó cég készített a Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős- és Pintér Sándor belügyminiszter által létrehozott döntéselőkészítő bizottságok részére.

A lap értesülései szerint a reform döntéselőkészítői a közfinanszírozott ellátásokat egyértelműen továbbra is adóforintokból állnák, nincs jele annak, hogy külső forrásokat, például biztosítói pénzeket vonnának be. Ezzel párhuzamosan fölszámolnák a tulajdonformák sokféleségét az alapellátásban és a kórházi szektorban is, a teljes egészségügyi rendszerben. Egyetlen hivatal irányíthatná a szolgáltatók beszerzéseit, fejlesztését éppúgy mint a személyzeti politikáját. A Népszava információi szerint szó van arról is: a kórházi ellátást úgy szerveznék újjá területi egységenként, hogy ahhoz hozzátartozzon a szak- és alapellátás is.

Az egységes állami egészségügy felállításának terve indokolhatja a kérdőívnek azt a kérdését: „Egyetért-e azzal, hogy az érintett szereplők által elfogadott életpálya modell bevezetése esetén az egészségügyi dolgozók vagy csak a közfinanszírozott rendszerben dolgozzanak vagy csak azon kívül, a magánellátóknál?” A lap úgy tudja, a Pintér Sándor által létrehozott „bér és hálapénz bizottság”, amelyet maga Kincses Gyula, az orvosi kamara elnöke vezetett, már leadott javaslatai érintik ezt a kérdéskört: egy tisztes béremelés feltételeként elfogadható lenne ez a megkötés is (a Magyar Orvosi Kamara pontosításában jelezte: a köz- és magánegészségügy szétválasztását csak több lépcsőben tartják megvalósíthatónak).

További részletek a Népszava cikkében.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2020-07-27