Jelentősen visszaesett a Roche forgalma az első félévben
Jelentősen, 5 százalékkal csökkent a Roche svájci gyógyszeripari vállalat nyeresége az első fél évben, mivel az újonnan kifejlesztett koronavírustesztek erős forgalma nem tudta ellensúlyozni a gyógyszerek értékesítésének zuhanását, amelyet a járvány miatt elrendelt szigorú korlátozások és zárlatok idéztek elő – írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója csütörtökön közölte, hogy 8,46 milliárd svájci frank nyeresége keletkezett a júniussal zárult hat hónapban, ami 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 8,90 milliárd franknál. A bevételek 4 százalékkal 29,28 milliárd frankra csökkentek. Árfolyamhatástól megtisztítva a bevételek 1 százalékkal, a nyereség pedig 3 százalékkal emelkedett január-júniusban – írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A gyógyszerek értékesítését visszavetette, hogy kevesebben keresték fel az orvosokat, és kevesebb beteget vettek fel kórházakba. Rosszul fogyott a sclerosis multiplex kezelésére használt Ocrevus, a vérzékenység kezelésére használt Hemlibra, a Lucentis szeminjekció és a leukémia elleni Rituxan is.

A molekuláris diagnosztikai üzletág bevételei viszont 61 százalékkal emelkedtek a Roche által fejlesztett koronavírustesztek iránti erős keresletnek köszönhetően.

A Roche klinikai kísérleteket folytat már meglévő, gyulladásos ízületi, daganatos és tüdőbetegségek kezelését szolgáló gyógyszerekkel annak kiderítésére, hogy alkalmasak lehetnek-e a Covid-19 betegség szövődményeként jelentkező tüdőgyulladás kezelésére. Emellett kísérletezik több új hatóanyaggal is a Covid-19 gyógyítására – írja a lap.

Forrás: napi.hu/MTI
Kelt: 2020-07-24