Kedvezményeket kapott a Richter az üzbég gyógyszerpiacon
Üzbegisztán rendkívüli gazdasági lehetőségeket tartogat a magyar vállalatok számára, amelyek piacra lépését a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 95 millió dolláros (mintegy 29,5 milliárd forintos) hitelkerettel támogatja – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter taskenti látogatásán csütörtökön. A látogatáson a Richter gyógyszereinek egyszerűsített engedélyezési eljárásáról is szó esett.

Szijjártó Péter az MTI-t tájékoztatva kiemelte: a két ország közötti politikai és gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan aktív, mint jelenleg. A magyar-üzbég viszony egyik alapja a politikai bizalom, amelynek kialakulásában az is közrejátszott, hogy a koronavírus-világjárvány európai csúcspontján Magyarország 650 ezer maszkot kapott Üzbegisztántól annak érdekében, hogy biztosítani tudja az egészségügyi dolgozók védelmét – tette hozzá Szijjártó Péter. Üzbegisztán a járvány ellenére is jól teljesít gazdaságilag, és ezt a magyar vállalatok is kiaknázhatják – folytatta a miniszter.

Elmondta: Magyarország felkerült azon országok listájára, amelyek gyógyszeripari vállalatai egy egyszerűsített eljárást követően azonnal értékesíthetik termékeiket az üzbég piacon. Emellett a legnagyobb magyar gyógyszeripari cég, a Richter Gedeon Nyrt. újabb készítményei kerültek fel arra a listára, amelyet társadalombiztosítási támogatással írhatnak fel az üzbég orvosok. A politikus hangsúlyozta, hogy a 45 millió dollárnyi (csaknem 14 milliárd forintnyi) magyar gyógyszerexport dinamikus és ugrásszerű növekedésére lehet számítani. Ezt mutatja, hogy a tavalyi 78 százalékos növekedést követően az idei év első négy hónapjában újabb 43 százalékkal nőtt az Üzbegisztánba irányuló magyar gyógyszerexport.

A látogatáson nukleáris és bankpiaci együttműködésről is szó esett.

Forrás: MTI
Kelt: 2020-07-16