Magyar fejlesztésű stroke-gyógyszert tesztelnek a kórházakban
Hamarosan megkezdődnek a klinikai próbák egy teljes egészében magyar fejlesztésű hatóanyaggal, a stroke és más idegrendszeri betegségek után gyakran fellépő tartós izomgörcsök kezelésére. A hatóanyagot az ELTE-n fejlesztették ki, és nemzetközi szabadalom védi: az innovatív kutatásokban a világon legerősebbnek tartott amerikai intézetet előzte meg a magyar kutatócsoport – írja a 24.hu.

Az alapkutatástól egészen a klinikai tesztekig Magyarországon valósulhat meg annak az MPH-220 nevű hatóanyagnak a fejlesztése, amely stroke-on átesett, fájdalmas izomgörcsökkel küzdő emberek kezelésében hozhat nagy változást néhány éven belül.

A klinikai próbák első, a hatóanyag biztonságosságát tesztelő fázisát magyarországi kórházakban végzik. A vizsgálatokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozza, erről május elején írták alá a felek a megállapodást. Jelenleg a próbák előkészítése és a hatóanyag gyártása zajlik, amelyből jövő év elején adják be az első adagokat a vizsgálatba önkéntesen jelentkezett egészséges pácienseknek. A vizsgálat során az MPH-220 biztonságos dózisának meghatározására kerül sor – írja a 24.hu.

Málnási-Csizmadia András, a hatóanyagot szabadalmaztató Motor Farmakológia Kutatócsoport vezetője a lapnak kifejtette: „Az MPH-220 közvetlenül az izomösszehúzódásért felelős fehérjén fejti ki a hatását, míg a jelenleg forgalomban lévő gyógyszerek az idegrendszert befolyásolják” – mondja Málnási-Csizmadia András. Az eddigi kísérleti eredmények szerint a hatóanyag úgy szünteti meg a kóros végtagi izom-összehúzódásokat, hogy közben nem befolyásolja a szívizmot és az erek simaizomzatát, ezért nem okoz keringési problémákat sem.

A cikk megjegyzi: az amerikai Scripps Research Institute a magyar fejlesztéssel párhuzamosan egy hasonló molekulát kísérletezett ki, azonban a magyar szabadalmat két hónappal előbb jegyezték be, így ebben az esetben a magyaroké a nemzetközi elsőbbség.

További részletek a 24.hu cikkében.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2020-07-15