A tesztelés utolsó fázisához ért az egyik amerikai koronavírus elleni vakcina
Eddig megfelelően működik az amerikai fejlesztésű vakcina, így az utolsó, tömeges tesztelés szakaszába léphet – írja az Index.hu az Associated Press (AP) hírügynökségre hivatkozva.

30 ezer fős kísérletet július 27-én kezdik majd el, hogy megtudják, elég erős-e az oltóanyag ahhoz, hogy legyőzze a SARS-CoV-2-t. Az oltóanyagot a Nemzeti Egészségtudományi Intézet és a Moderna közösen fejlesztette ki. Kedden publikálták egy márciusi kísérlet eredményét, ami igazolta az oltóanyag hatásosságát – írja az Index.hu az AP nyomán.

Az eredmény nem számít perdöntőnek, a kísérletben csak 45 önként jelentkező vett, és mind fiatal felnőttek voltak. Ennek ellenére jelentős eredmény, hogy az oltás hatására az önkéntesek szervezete olyan mértékben kezdett el koronavírus elleni antitesteket gyártani, mint valaki olyané, aki átesett a Covid-19-en. Az utolsó fázis eredményei legjobb esetben az év végére lesznek elérhetőek.

A vakcinából két adagra van szükség, hogy megfelelően hasson, a másodikat az első után egy hónappal kell beadni. A 45 tesztalanynál nem jelentkeztek súlyos mellékhatások, de a résztvevők fele influenza-jellegű tüneteket produkált: fáradtság, fejfájás, hidegrázás, láz, fájdalom az oltás környékén. Ezek nem ritkák oltóanyagok esetében. Azok közül, akik a legmagasabb dózist kapták hárman súlyosabb tüneteket produkáltak, így ezzel a dózissal nem kísérleteznek tovább.

Bár a tünetek hasonlítanak a koronavírus-fertőzöttség jeleire, de csak rövid időre jelennek meg, és közvetlenül az oltás után, amit az AP-nek nyilatkozva Dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának kutatója „alacsony árnak” minősített a Covid-19 elleni védelemért.

A 30 ezer fős tömeges tesztelésben már nem csak fiatal felnőttek vesznek részt, hanem a leginkább veszélyeztetett csoportok képviselői is. Globálisan közel két tucat Covid-19 vakcinát tesztelnek, az USA-ban több hasonló méretű kutatás is folyik – jegyzi meg a lap.

Forrás: index.hu/Associated Press
Kelt: 2020-07-15