Csak pár hónapig tarthat a koronavírus elleni immunitás
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a koronavírus elleni immunitás csak rövid távú – írja a Guardian a King’s College London új tanulmánya alapján, amely szerint a Covid-19-ből felépült betegek szervezetében három hét után tetőzik az antitestek száma, három hónappal később viszont visszaesik.

A kutatás során több mint 90 beteget és kórházi dolgozót vizsgáltak meg, akiknek 60 százaléka hatékony immunreakcióval lépett fel a fertőzés ellen, de három hónappal később csak 17 százaléknál volt hasonlóan erős a védelem. Az antitestek száma akár a huszonharmadára is csökkenhetett, de olyanok is voltak, akiknél már ki sem tudták mutatni az antitestek jelenlétét – írja az Index.hu a Guardian cikke nyomán.

A kutatás szerint az emberek immunrendszere ugyan kezdetben megfelelően reagál a koronavírusra, de az antitestszám hamar elkezd zuhanni, és attól függ, hogy valaki meddig védett a vírus ellen, hogy a tetőzéskor mennyi antitestet termelt a szervezete.

Az eredmény alapján egy esetleges védőoltás hasonló eredményeket érhet el, így lehet, hogy egy nem lesz elég, hanem rendszeres oltásokra lesz szükség a védettséghez. A nyájimmunitás lehetősége egyre távolibbá válik, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nem csak egy pár napos köhögésről van szó.

A Guardiannek nyilatkozva Jonathan Heeney, a Cambridge-i Egyetem virológusa úgy fogalmazott: az új tanulmány illeszkedik azoknak az egyre bővülő bizonyítékoknak a sorába, amelyek szerint a Covid-19 elleni immunitás rövidéletű. „A legfontosabb, hogy ez egy újabb szög a nyájimmunitás veszélyes koncepciójának koporsójában” – fogalmazott Heeney.

Az eredmények egyelőre kézirati fázisban vannak, még peer review előtt, ezért lehetséges, hogy a tanulmány bizonyos részeit még felülvizsgálják publikálás előtt. A kézirat az alábbi címen elérhető.

Forrás: index.hu/The Guardian
Kelt: 2020-07-14