Republikánus képviselő: A gyógyszerészek fontos szerepet játszanak a járvány leküzdésében
A gyógyszerészek a járvány kitörése óta a koronavírus elleni küzdelem frontvonalában állnak, főleg a kistelepülések ellátásában játszott szerepük kiemelkedő – érvel a The Hill oldalon megjelent, B. Douglas Hoey-val, a Közösségi Gyógyszerészek Egyesületének vezetőjével közös véleménycikkében Buddy Carter amerikai republikánus képviselő.

Amíg sok iparágat bezárásra kényszerített a koronavírus-járvány, a gyógyszertárak mindvégig nyitva maradtak, és autós csomagátvételi lehetőség biztosításával, fertőtlenítőszerek és védőmaszkok árusításával alkalmazkodtak a helyzethez – érvel a The Hill oldalon megjelent publicisztika.

A cikk hangsúlyozza: mivel az Egyesült Államok lakosságának 95 százaléka egy gyógyszertár 5 mérföldes körzetében él, ezért a gyógyszerészeknek különleges lehetőségük nyílik a vidéki lakosság kiszolgálására. Az antitestes tesztek elvégzése révén a gyógyszertárak nagyban hozzájárulhatnak a járvány elleni küzdelemhez az oltóanyag kifejlesztéséig és azután.

Az írás szintén kiemeli, hogy az USA településeinek 20 százalékában nincs üzlete a nagy patikaláncoknak, így ezeket helyi tulajdonban lévő, független gyógyszertárak szolgálják ki. Ezek a gyógyszertárak helyzetüknél fogva tökéletesen alkalmasak arra, hogy segítsenek a nyájimmunitás kialakításában és információt nyújtsanak az embereknek, amint a vakcina elérhetővé válik – érvel a cikk.

A cikk szerzői szerint a gyógyszerészek a járvány megfékezésében rejlő potenciáljának kiaknázásához a gyógyító tevékenységre vonatkozó hatásköreik kiszélesítésére van szükség, ami Ohio, Idaho, Új-Mexikó, Tennessee, Texas, Virginia, Washington és Nyugat-Virginia államokban részben már meg is valósult.

Forrás: The Hill
Kelt: 2020-07-09