Merkely: Valószínűtlen, hogy lesz új gyógyszer a koronavírus ellen
A Semmelweis Egyetem rektora szerint nagyon valószínűtlen, hogy új gyógyszert találjanak a koronavírus ellen, az viszont elképzelhető, hogy más fertőzések ellen használt gyógyszerek esetleges klinikai kipróbálása révén mutatnak bizonyos hatékonyságot az új típusú koronavírus esetében – fogalmazott Merkely Béla az Inforádiónak adott interjúban.

Merkely Béla az Inforádióban elmondta, hogy amit látunk, az még mindig a járvány első hulláma. Az első hullám jó esetben úgy zajlik, hogy elkezd emelkedni az igazolt fertőzések száma, majd elér egy csúcsot, van egy plató, azt követően pedig lassan csökken. Ez attól függ, hogy a vírus reprodukciós értéke hogyan viszonyul ehhez, azaz, hogy egy megfertőződött átlagosan hány személynek adja át a fertőzést. Ha ez 1 alatt van, akkor a járvány visszafele vonul, ha 1 fölött, akkor pedig növekszik. Magyarország úgy tűnik, hogy Európában az egyik legszerencsésebb és a legjobban menedzselt ország, emellett a korlátozó intézkedéseket is betartotta a lakosság – idézte azt atv.hu az Inforádiónak adott interjút.

A felelős viselkedésre azonban továbbra is szükség van. A járvány főként zárt helyeken terjed, míg a kezdet kezdetén a maradj otthon volt a legjobb jelszó, a rektor szerint most leginkább az segíthet, ha minél több időt töltünk a szabadban, és kerüljük a zárt terekben való csoportosulást.

Merkely szerint a fertőzésen korábban átesettek szinte biztosan rendelkeznek valamekkora védettséggel, nem igazán hallani olyan esetről, hogy valaki bizonyítottan megbetegedett, és mondjuk két hónap múlva újra megbetegedett volna. Inkább attól kell tartani, hogy nagyon magas azoknak a száma, akinek nincs védettségük, ennek következtében, ha ez a vírus ismételten magas reprodukciós rátával fertőz, akkor nagyon sokan védtelenek ellene.

A rektor szerint a világ nagy, gazdag országai nehezen tudnák még egyszer elszenvedni, hogy ismételten teljes szigorral lépjenek fel, ezért a vakcinát novemberre prezentálni kell. Van olyan gyógyszergyár, amely már gyártja a vakcináját, és várja a klinikai vizsgálat eredményeit, hogy ha a vakcina biztonságos és kellően hatékony, akkor nagyon nagy számban tudja azonnal a piacra dobni. (A vakcinagyártás angliai indulásáról itt írtunk korábban.)

A teljes interjú az alábbi címen olvasható.

Forrás: atv.hu/infostart.hu
Kelt: 2020-07-08