Engedélyezte az EU a remdesivir forgalmazását
Engedélyezte az Európai Bizottság az első koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszer, a remdesivir forgalmazását az EU-ban – írja az Index.hu Eurologus rovata.

Az Európában várhatóan Veklury márkanéven futó gyógyszer forgalmazására a múlt csütörtökön tett javaslatot az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), és a járványügyi helyzet komolyságára való tekintettel a Bizottság egy hét alatt jóvá is hagyta a készítmény forgalmazását. Az engedélyezési eljárás átlagosan 67 napig szokott tartani – írja az Eurologus.

Az Egyesült Államok azonban beelőzte az európai döntést: az USA egészségügyi minisztériuma kedden jelentette be, hogy a következő három hónapban felvásárolnak 500 ezer adag remdesivirt a Gileadtól. Ez azt jelenti, hogy a következő hónapokban az USA-n kívül mindenhol hiány léphet fel a remdesivirből, ha csak a kormányok nem halmoztak már fel elegendő készletet. Ugyanakkor reményt keltő, hogy kilenc, másik országban működő vállalat is gyárthatja a terméket a licenszszerződés alapján.

A gyógyszert eredetileg az ebola kezelésére fejlesztették ki az amerikai tudósok, amelynek a tesztelésében más országok is részt vettek. Emellett van olyan jogi mechanizmus is, melynek segítségével a helyzetre való tekintettel meg lehet fosztani a Gileadot a szabadalmi jogaitól, hogy generikus gyógyszereket lehessen gyártani, azonban ez is időt vesz majd igénybe – írja a lap.

Forrás: index.hu/Eurologus
Kelt: 2020-07-06