A márciusi kiugrás után áprilisban és májusban is csökkent a gyógyszerforgalom
A gyógyszerforgalom változatosan alakult ebben az évben a koronavírus-járvány miatt – írja a Napi.hu a KSH adatai alapján.

A korrigált adatok szerint januárban 0,9 százalékkal, februárban 16 százalékkal, márciusban pedig 48 százalékkal emelkedett a gyógyszerforgalom, utóbbi kiugró ütem a járvány miatti gyógyszer-felhalmozással magyarázható. Áprilisban ugyanakkor több mint 5 százalékkal, májusban pedig már bő 10 százalékkal csökkent a gyógyszerforgalom – írja a Napi.hu.

A forgalom a kiskereskedelem több szektorában is csökkent: éves összevetésben 2,8 százalékkal csökkent a forgalom, a naptárhatással korrigált adatok szerint 2,1 százalékos volt a visszaesés.

A májusi csökkenés elsősorban az üzemanyag-forgalom közel 14 százalékos hanyatlásával magyarázható, ugyanis az élelmiszer-forgalom 1,8 százalékkal, a nem élelmiszerek forgalma pedig 0,7 százalékkal emelkedett. A KSH szerint májusban a járvány miatt előállt veszélyhelyzet 8,6 százalékpontos csökkenést idézett elő, a járvány nélkül becsült 6,5 százalékos növekedést figyelembe véve jött ki a a naptárhatással korrigált 2,1 százalékos visszaesés. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek volumenindexe 11, az üzemanyag-forgalom 19 százalékponttal alacsonyabb annál, mint ami a korábbi adatok alapján becsülhető. Az élelmiszer-üzletek forgalmán csak kis mértékben volt érezhető a koronavírus hatása – írja a lap.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2020-07-06