Semmelweis-nap - A magyar egészségügy napja
Lukácsné dr. Fodor Enikő MOSZ elnök köszöntője

Tisztelt Gyógyszerésznők, Gyógyszerész Urak, tisztelt Egészségügyi dolgozók!

Az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 15/B. § (1) bekezdése értelmében az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően 2011 óta munkaszüneti nap július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja.

Munkaszüneti nappá nyilvánítását Réthelyi Miklós Magyarország nemzetierőforrás-minisztere kezdeményezte a következő indokkal:„az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését szolgálja”.

Az elmúlt hosszú tavaszi hetek után, amikor hazánk gyógyszerészei megfeszített erővel mindent megtettek a zavartalan gyógyszerellátás érdekében, mostanra testileg, lelkileg, szellemileg kimerülve állnak a táránál.

Az egészségügyi alapellátás védőbástyája a gyógyszertár, a minőségi gyógyszerellátás alapja, ahova minden nap betérhet a beteg időpont egyeztetés nélkül, akár csak tanácsért is. Szakmailag maximálisan felkészült, empátiával, hivatástudattal rendelkező gyógyszerészekkel fog találkozni. A szakszerű gyógyszerellátás hihetetlenül magas egészségnyereséget produkál - jelenleg a gyógyszertárak önerejéből -, az amúgy igen leterhelt egészségügyi szolgáltató rendszerben.

Kérem, engedjék meg, hogy köszönetet mondjak minden Kollégának!

Azoknak is akik a munkaszüneti nap adta szabadságot élvezik, és azoknak is, akik a mai napon ügyeletben/készenlétben állnak a zavartalan és biztonságos betegellátás érdekében.

Lukácsné dr. Fodor Enikő
elnök
Magángyógyszerészek Országos Szövetsége

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2020-07-01