Borsod megyei gyógyszerészek: Hosszú távon káros a receptkiváltás könnyítése
A gyógyszerészek szerint a veszélyhelyzetben jó megoldás volt az elektronikus receptek kiváltásának könnyítése, de hosszú távon nem kellene engedni ezt a „lazaságot”, fogalmazott dr. Nyíri László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara B.-A.-Z. megyei szervezetének elnöke a boon.hu regionális hírportálnak.

Dr. Nyíri László a lapnak elmondta: az e-recept intézménye a járvány előtt is működött. Azonban amennyi haszna van, annyi probléma is adódik vele. Különösen azon idős betegek esetében, akik sok gyógyszert szednek, és nehéz velük kommunikálni. Az elnök csak néhány példát említett a gondok közül. Sokan azt gondolják, hogy ha az orvos egyszer felírta a gyógyszert, és az felkerült a „felhőbe”, akkor az örök érvényű. Pedig a receptek érvényüket vesztik, amint azt a beteg vagy a hozzátartozója kiváltotta. Tehát ha a tabletta elfogyott, az újra fel kell íratni. Következő probléma, hogy a „felhőben” ott vannak azok a korábbi gyógyszerek is, amelyeket a beteg még nem váltott ki. Sokszor nem tudja megmondani a páciens, hogy most pontosan melyikre van szüksége, melyiket akarja elvinni, mivel nincs a kezében a papírrecept.

A gyógyszerész elmondása szerint szintén problémát okozhat, ha az orvos a megszokott gyógyszer helyett azonos hatóanyagú, de más nevű készítményt ír fel, ez ugyanis összezavarhatja a betegeket. Szintén nehézkes, amikor egy beteg 10-15 különböző gyógyszert szeretne kiváltani: ilyenkor a listát kinyomtatják, amire a papírreceptek esetében nem volt szükség.

Dr. Dienes István, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke már pozitívabban nyilatkozott az e-receptekről: szerinte ez egy rugalmas, kényelmes rendszer, megkönnyíti a betegek és a háziorvosok életét is.

További részletek a boon.hu cikkében.

Forrás: boon.hu
Kelt: 2020-06-29