300 milliárdért vett lélegeztetőgépeket a kormány a járvány alatt
Orbán Viktor 8000 lélegeztetőgép beszerzését célozta be a járványhelyzet miatt, 16 ezer lett belőle, ebből eddig 10 ezer érkezett be. A beszerzések Menczer Tamás külügyi államtitkár beszámolója szerint összesen 300 milliárd forintba kerültek – írja a hvg.hu.

Száz százalékkal túlteljesítette a lélegeztetőgép-beszerzést a Külügyminisztérium. Menczer Tamás külügyi államtitkár szerda este az M1-nek elmondta, mivel óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért – és nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is érkezik – több mint 16 ezret rendeltek azért, hogy 10 ezer biztosan beérkezzen. A megrendelt gépek összesen 300 milliárd forintba kerültek az államtitkár szerint.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a péntek reggeli Kormányinfón azt mondta, a lélegeztetőgép-piacon az érdeklődés most is jelentős, hiszen a világban sajnos a múlt héten is rekord mennyiségű új fertőzöttet regisztráltak. Azokat a gépeket, amikre nincs szükség, könnyen el lehet majd adni, de nem az a mérce, hogy nyerjen rajtuk az állam. Mivel közpénzekről van szó, az elszámolást majd nyilvánosságra fogják hozni – idézte a miniszter nyilatkozatát a hvg.hu.

A lap emlékeztet: Szijjártó Péter külügyi- és külgazdasági miniszter korábbi közlése szerint 10 ezer lélegeztetőgépet szerzett be Magyarország Kínából a pandémiás helyzet miatt. Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy kalkulált, hogy ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg a járványban, akkor 8 ezer lélegeztetőgépre van szükség.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2020-06-25