Már a jövő év elején engedélyt kaphat a Sanofi és a GSK közös koronavírus-vakcinája
A tervezettnél gyorsabban halad a Sanofi és a GlaxoSmithKline közös vakcinájának fejlesztése, akár már 2021 elején megkaphatja az engedélyeket – írja a Portfolio.hu a Reuters nyomán.

Az eredetileg tervezettnél korábban, akár már a jövő év első felében megkaphatja a jóváhagyást a Sanofi és a GlaxoSmithKline közösen fejlesztett koronavírus-vakcinája – írja a Portfolio.hu a Reuters nyomán. Áprilisban még azt jósolták, hogy valamikor 2021 második felében lesz csak bevethető a vakcina.

A Sanofi vezetője hozzátette, hogy korántsem biztos, hogy az első lesz a győztes a vakcináért folytatott versenyben. Ennek egyik oka, hogy sokan a korábbi SARS-kutatások eredményeit használják fel, ezek viszont nem biztos, hogy elég hatékonyak, másrészt biztosítani kell a gyártási kapacitásokat is ahhoz, hogy nagy volumenben le tudják gyártani az oltóanyagot, amennyiben az hatásosnak bizonyul. A GSK vakcinafejlesztésért felelős vezetője hozzátette, hogy ők a minőséget helyezik előtérbe a gyorsasággal szemben.

A lap emlékeztet: a Sanofi és a GSK mellett szintén ígéretesek a Moderna fejlesztései, az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztése, valamint a Pfizer is dolgozik vakcinán a BioNTech nevű céggel, illetve a kínai Chingqing Zhief Biological Products is engedélyt kapott a koronavírus elleni vakcinája emberi teszteléséhez.

Forrás: portfolio.hu
Kelt: 2020-06-25