Hamarosan megkezdődnek a belélegezhető remdesivir klinikai tesztjei
A Gilead hamarosan elkezdi a belélegezhető koronavírus-gyógyszerre, a remdesivir klinikai tesztjeit – írja a 24.hu a cég bejelentése nyomán. A szer jelenleg csak intravénásan adható be, az inhalálható változat jelentősen csökkentené a kezelések humánerőforrás-igényét.

A remdesivir jelenleg egyike annak a nagyon kevés gyógyszernek, amit az FDA (Élelmiszer‑ és gyógyszerfelügyelet az Egyesült Államokban) hivatalosan is engedélyez a koronavírus gyógyítására, és világszerte használják. Egyelőre ez sem hoz mindenkinél gyógyulást, de a klinikai kutatások biztatóak.

A Gilead most a weboldalán osztott meg egy nyílt levelet Daniel O’Day ügyvezetőtől, amelyben a szakember azt fejti ki, hogy augusztusban indulhatnak a klinikai kísérletek a belélegezhető remdesivirre. A gyógyszert jelenleg csak intravénásan adják a koronavírusos betegeknek, ami emberi erőforrást igényel, ha lenne egy belélegezhető gyógyszer, a korai stádiumban is fel lehetne használni, és nem kellene hozzá ápolószemélyzet, sem kórházi helyet nem igényelne – írja a 24.hu.

A gyógyszerfejlesztés következő stádiumában a Gilead az enyhébb koronavírusos eseteket is kezelni kezdi a szerrel, méghozzá akkor, amikor a tünetek még nem olyan súlyosak. A remdesivirt más terápiákkal is kombinálják majd, hogy ennek a hatékonyságát is vizsgálják.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2020-06-23