Virológus: A dexametazon sem csodaszer, de csökkentheti az immunreakciókat
Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora az InfoRádiónak beszélt a dexametazon koronavírus kezelésében rejlő potenciáljáról. Mint fogalmazott: a dexametazon egyelőre csak annyira tekinthető csodaszernek, mint a favipiravir vagy a remdesivir; elsősorban a citokinvihar leküzdésében lehet szerepe.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a minap tudományos áttörésként értékelte egy új gyógyszerről, a dexametazonról szóló brit jelentést, ám szerte a világban már a szkeptikus orvosok is megszólaltak a szerrel kapcsolatban; Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora szerint ez utóbbi viszont teljesen természetes.

„Amikor ilyen nagy bejelentés történik, vegyes a fogadtatás, ugyanígy volt ez a hidroxiklorokin, a remdesivir és a favipiravir esetében is. A szóban forgó gyógyszer vagy hatóanyag jó lehet, ha a kísérletek és a klinikai tesztek ezt igazolják, de valószínűleg nem a vírusra hat direktben, hanem az általa okozott immunreakciókat csökkenti, az úgynevezett citokinvihar leküzdésében lehet szerepe” – idézte Jakab Ferenc virológust az Infostart.hu.

Épp ezért lesz még miről beszélni az újonnan kipróbált szerrel kapcsolatban, hisz az nem a fertőzést előzi meg, hanem a tüneteket kezeli. Arra is rámutatott, hogy a világon a már meglévő gyógyszerkincs újrahasznosítását végzik most, ez azt jelenti, hogy azok a gyógyszerkészítmények, amelyek már kaphatók a patikákban, most vizsgálat tárgyaivá válnak az új típusú koronavírus kapcsán is. „Minden új eredmény pozitív lehet, hiszen minden, ami a vírus terjedését lassítja, a betegség lefolyását enyhíti, életeket menthet meg” – hangsúlyozta Jakab Ferenc.

A virológus arról is beszélt: a Pécsi Tudományegyetemen több mint 400 hatóanyag koronavírus elleni hatásosságát vizsgálták, amelyek között van olyan, ami hatékonyan csökkentette a vírus replikációját, azonban ez egyelőre csak a laboratóriumi tesztek eredménye.

Forrás: infostart.hu
Kelt: 2020-06-22