Életmentő lehet a dexametazon a koronavírusos betegek számára
Egy olcsó, széles körben használt szerrel végzett kezelés segíthet életben tartani súlyos állapotú COVID-19-betegeket, a dexametazonnal történő alacsony dózisú szteroidkezelés alkalmazása áttörést hozhat az amúgy halálos vírus elleni harcban – állítják brit szakértők.

A lélegeztetőgépen lévő betegeknél harmadával, a „csak” oxigén adását igénylő betegek körében pedig ötödével csökkentette a halálozás kockázatát. Ezt a szert is bevonták a világon most zajló azon legnagyobb vizsgálatba, ahol kifejezetten a napjainkban már ismert, sőt, más állapotokban is gyakorta végzett kezelések alkalmazását figyelték a COVID-19-betegek esetén – írja a Webbeteg.hu.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a különféle gyógyszeres eljárások, a más kórokban esetleg hatékony kezelések alkalmasak-e, működhetnek-e a koronavírus esetében is. A kutatók mai feltételezése, becslése szerint, ha a dexametazon hatása igazolódott volna az Egyesült Királyságban e mostani pandémia elejétől fogva, akár 5 ezer életet is meg lehetett volna menteni vele. Mivel olcsó szerről van szó, megoldást, hatalmas előnyt nyújthatott volna, illetve nyújthat azon szegény országok számára, ahol igen nagy (egyre nagyobb) számú ma is a COVID-19-beteg.

A vizsgálatok szerint különösen a lélegeztetőgépre kerülő koronavírusos betegek számára lehet jótékony hatású a dexametazon. Ez a gyógyszer sokféle betegségben használt (pl. daganat, autoimmun betegségek, reumás panaszok kezelése) az immunválasz és gyulladás csökkentésére. Tapasztalatok szerint bizonyos mértékben segít megállítani azt a károkozást, ami akkor következik be, ha – jelen betegség esetében – a szervezet immunrendszere túlpörgeti magát, ha a koronavírus ellen lendül harcba. Ez a citokinvihar elnevezésű túlzott reakció, ami COVID-19 esetén halálos szövődmény lehet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a szteroid adása mindig rontja az immunrendszer működését és ez fertőzésben nem mindig hasznos, ronthatja a kiváltó és esetleges másodlagos fertőzést is. Az Oxford University egyik kutatócsoportja által vezetett vizsgálatban a kórházban kezelt betegek közül mintegy 2000 esetben adtak dexametazont, az összehasonlítás alapjául szolgáló csoport, amiben kétszer ennyien vettek részt, azaz csaknem 4000 beteg viszont nem kapta ezt a gyógyszert.

A megfigyelések szerint a lélegeztetőgépen lévőknél a halálos kockázat a kezelés hatására 40%-ról 28%-ra esett. Az oxigénre szoruló betegeknél pedig 25%-ról 20%-ra csökkent. A vizsgálatot vezető kutató, Prof Peter Horby így fogalmaz: „Napjainkig ez az egyetlen olyan gyógyszer, ami a halálozásnak – jelentős – csökkenését eredményezi. Ez bizony óriási áttörés.”

Martin Landray professzor, vezető kutató szerint a megfigyelések, az eredmények arra utalnak, hogy minden 8 lélegeztetőgépre szoruló betegből egynek az életét képesek megmenteni, az oxigéntámogatást igénylők esetében pedig minden 20-25 közül egy életben maradhat e szer alkalmazásának köszönhetően.

További részletek a Webbeteg.hu cikkében.

Forrás: WEBBeteg.hu
Kelt: 2020-06-19