Jelentősen visszaesett a patikák forgalma áprilisban

Egy hónap alatt 16 milliárd forinttal csökkent a támogatott gyógyszerek forgalma – írja a Világgazdaság egy friss kutatás alapján.

Áprilisban 42,7 milliárd forintért váltottak ki a betegek vényköteles gyógyszereket a hazai a patikákban, ez 27,8 százalékkal marad el a márciusi értéktől, és 3,4 százalékos visszaesés a 2019-es havi átlaghoz képest – derül ki a Hiflylabs Zrt. kutatásából, amelyet a Világgazdaság idézett.

Az eladott gyógyszerek dobozszáma 1,2 millióval marad el az előző év azonos időszakától. Az idei első négy hónap forgalma azonban még így is 11,7 százalékkal haladja meg az előző év hasonló periódusát – írja a lap.

A szakemberek szerint a márciusi nagyarányú forgalomnövekedés az előrehozott vásárlásokból tevődött össze. Az áprilisi gyengébb forgalom annak fényében még hangsúlyosabb, hogy egy év alatt 1,8 százalékos áremelkedés volt a támogatott gyógyszerek körében.

A legtöbbet, 5265 forintot, Csongrád-Csanád megyében adtak ki a betegek, a legkevesebbet, 3629 forintot pedig Nógrádban. A lap az adatok fényében hozzáteszi: a patikák eredménytermelő képessége jelentősen eltér, egyes gyógyszertárak, hasonlóan a kiskereskedelem sok egyéb ágazatához, akár veszélybe is kerülhetnek.

Forrás: Világgazdaság
Kelt: 2020-06-16