Szlovák SMA-s csecsemőket is kezeltek a Bethesda Kórházban

A két sikeres magyar kezelés után négy spinális izomatrófiában (SMA) szenvedő szlovák csecsemő szülei is megkeresték a Bethesda kórházat. Mivel a megkeresések a koronavírus-járvány alatt érkeztek, először elutasították őket, azonban később találtak megoldást, így végül három szlovák gyermeket is ott kezeltek – írja az Index.hu a valaszonline.hu cikke nyomán.

„Amikor Zente édesanyja még tavaly megkeresett bennünket, arra jutottunk, az a legjobb, ha mi magunk végezzük el a kezelést. Ám ők magyar gyerekek voltak. De hogyan tudnánk egy külföldi gyermeken segíteni egy, az Európai Unióban még nem engedélyezett készítménnyel? A Chicagóban gyártott gyógyszer hogyan jut el mínusz 60 fokos hőmérsékleten biztonságban Budapestre a koronavírus miatt lezárt légtereken és határokon keresztül?” − nyilatkozta Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a valaszonline.hu-nak.

Csakhogy közben látták a gyógyszer hatását a két kis magyar gyereknél, „megélték az örömüket, ahogy fejlődni kezdtek, és egyre inkább úgy érezték, nem mondhatnak nemet”, így vállalták a szlovák gyerekek gyógyítását is – idézte a cikket az Index.hu.

Biztosítást kellett kötni a 700 milliós készítményekre. Megoldást kellett találni arra, hogy egy közkórházon belül kell magánellátást nyújtani. Engedélyeket kellett kérni, egyeztetni a gyógyszer-nagykereskedelmi céggel, a határőrizettel, a nagykövetséggel, és még jó néhány szereplővel, de a kisbabák végül rendben megkapták a gyógyszert – írja a lap.

A Bethesda ezzel a legnagyobb európai központtá vált, sehol máshol nem adták be még öt gyermeknek a génterápiás gyógyszert. Tudományos közlemények születnek, a készítmény gyártója pedig tanácsadóként számít rájuk.

Forrás: index.hu/valaszonline.hu
Kelt: 2020-06-16