Kamara: Aggályos, ha megmarad a könnyített receptkiváltás

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint adatvédelmi okokból aggályos, ha a törvényalkotási bizottság javaslatának megfelelően a veszélyhelyzet megszűnése után is megmarad a könnyített receptkiváltás – írja az Infostart.hu.

Megmaradhat a könnyített receptkiváltás. A márciusi miniszteri rendelet szerint az intézkedés a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig élt volna, a parlament törvényalkotási bizottsága azonban ezt állandósítaná. A testület azt javasolja, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után is bárki juthasson hozzá más gyógyszereihez a páciens TAJ-számával és saját személyijével.

A szabályozás március közepén lépett életbe, az idősek védelmében, hiszen ezáltal más is kiválthatta a hozzátartozók, ismerősök receptjét, meghatalmazás vagy felírási igazolás nélkül is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón éppen az Infostart kérdésére mondta el, hogy a kormány tervei szerint megmaradhat ez a módszer.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint viszont adatvédelmi szempontból aggályos, hiszen érzékeny egészségügyi információk kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Hankó Zoltán az InfoRádióban kifejtette: a veszélyhelyzet legsűrűbb időszakában volt funkciója annak, hogy bizonyos könnyítések mellett lehessen más számára felírt recept alapján gyógyszereket kiváltani.

Hankó Zoltán hozzátette: ha valaki tudja másnak a TAJ-számát, és bemegy egy gyógyszertárba, a szám bemondásával a patikus megmutatja neki, hogy a TAJ-szám birtokosának milyen gyógyszerek vannak felírva, ez viszont egészségügyi adatok védelme szempontjából rendkívül aggályos.

„Innentől kezdve nem lehet garantálni azt, hogy a gyógyszertár a betegek egészségügyi adatainak őrzését biztonsággal meg tudja oldani” – hangsúlyozta Hankó Zoltán. Hozzátette: az elmúlt hetekben számos olyan történet jutott el hozzá a gyógyszerészektől, ahol már nem lehetőségként merült fel, hogy illetéktelenek jutottak hozzá ilyen érzékeny információkhoz, hanem konkrét megvalósult esetekről volt szó. Szerinte azt kellene tudni garantálni, hogy a kiváltás jogosultságát a kiváltó személy tudja igazolni. A Kamara elnöke hozzátette: a meghatalmazási rendszer teljesen felválthatná a TAJ-szám bemondására alapozott rendszert, amely visszaélésekre ad lehetőséget.

További részletek az Infostart.hu cikkében.

Forrás: infostart.hu
Kelt: 2020-06-15