Friss kutatás: A magyarok többsége megengedő a hálapénzzel szemben
A magyarok korrupcióval kapcsolatos attitűdjeit mérte fel a Transparency International Magyarország reprezentatív közvélemény-kutatása, amit a Közép-európai Egyetem (CEU) Közpolitikai Iskolájának (SPP) Policy Lab programjával együttműködve készítettek. A felmérésből kiderült: a magyarok 56,1 százaléka elfogadhatónak tartja a hálapénzt – írja a Weborvos.hu az Index.hu cikke nyomán.

A válaszadók csaknem 80 százaléka azt állította, hogy nem adott kenőpénzt közfeladatot ellátó személynek. Azok között, akik mégis elismerték, hogy fizettek kenőpénzt, az egészségügyi hálapénzfizetés volt a legelterjedtebb: tízből egy válaszadó azt mondta, hogy „hálája jeléül fizetett” valamilyen szolgáltatásért. Szintén az egészségügyhöz kapcsolódhat az a további csaknem 5 százalék, akik csak így tudtak hozzájutni valamilyen szükséges szolgáltatáshoz, illetve az a 4,1 százalék, aki úgy vélekedett, hogy a nem hivatalos juttatással jobb szolgáltatást vásárolt magának.

A megkérdezettek jóval több mint harmada (40,6 százalék) szerint a hálapénz jelenség az állami egészségügy elidegeníthetetlen része, „akár egyetértünk vele, akár nem”.

Ennél ráadásul jóval nagyobb a hálapénzrendszerbe belenyugvók aránya, ha hozzávesszük azokat, akik szerint az orvosok alacsony keresete miatt elfogadható a hálapénz. Sokan pedig azt az álláspontot képviselik, hogy a hálapénz a többletjövedelem megszerzésének megérdemelt és legitim módja – írja a Weborvos.hu az Index.hu cikke nyomán.

A teljes kutatásról kiadott jelentés itt, míg annak magyar nyelvű összefoglalója ezen a címen olvasható.

Forrás: weborvos.hu/index.hu
Kelt: 2020-06-11