Orvostechnikai eszközöket minősítő céget hozott létre a magyar állam
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet révén derült ki, hogy a napokban újabb céggel gyarapodott a magyar állam.

A kedd este megjelent kormányrendeletben csupán az állami tulajdonban álló gazdasági társaság felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségeket gyakorló személyt jelölik ki. Ennek értelmében a NEOEMKI Nemzeti Orvostechnikai Eszköz Megfelelőségértékelő és Tanúsító Kft. felett a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Máger Andrea gyakorolja a tulajdonosi jogköröket 2022. december 31-ig – írja a Privátbankár.hu.

Az említett társaság cégkivonatából ugyanakkor kiderül, ez nem egy felvásárolt, államosított, hanem egy egész frissen – a koronavírus-járványtól nem függetlenül – alapított cég. Gondolhatunk részben arra is kiváltó okként, hogy a Kínából érkezett védőmaszkokkal kapcsolatban minőségbeli problémákról lehetett olvasni, részben pedig arra is, hogy a járvány miatt a kormány szeretné az orvosi védőfelszerelések hazai gyártását is felfuttatni. Ha a jövőben a mostanihoz hasonló helyzet állna elő, akkor a magyar védekezés ne külföldi szállítmányoktól függjön – írja a lap.

Az állam a céget 2020. március 27-én alapította, igaz, a cégbíróság csak jóval később, május 14-én jegyezte be. A 3 millió forintos jegyzett tőkével létrehozott Kft. fő tevékenysége műszaki vizsgálat, elemzés lett, de felvették még az üzletviteli tanácsadást, egyéb szakmai, tudományos tevékenységet, műszaki tanácsadást is.

A cég ügyvezetője a XI. kerületi polgármesterrel csak névazonos László Imre lett – írja a Privátbankár.hu.

Forrás: privatbankar.hu
Kelt: 2020-06-11