1500 gyógyszer számít hiánycikknek Magyarországon
A szakértők azt jósolták, hogy a koronavírus járvány következtében különböző gyógyszerkészítmények esetén gyártási, hatóanyagbeszerzési gondok állhatnak fenn, illetve a megnövekedett kereslet miatt is kifogyhat egy-egy gyógyszer a hazai készletből. A Pénzcentrum megvizsgálta, hogyan alakulnak a termékhiányok a patikákban, mennyiben változott a helyzet az egy évvel korábbi állapothoz képest.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa alapján 37108 törzskönyvezett gyógyszerkészítmény van, aminek a 4 százaléka a hiánylistán szereplő 1483 tétel. Tavaly júniusban 1479 termék szerepelt az adatbázisban, az eltérés tehát minimális. Azonban fontos tudni, hogy ez az adat önmagában semmit nem árul el a hiánycikkek jelentőségéről.

Egyrészt mivel az OGYÉI aktuális hiányokat gyűjtő adatbázisában köztudottan nem egy olyan termék szerepel, amelyet csak papíron érint a hiány és valójában más miatt került a listára, például mert végül a termék sosem került forgalomba az engedélyeztetés után. Van olyan termék, amely 2007 óta szerepel a listán – írja a Pénzcentrum.hu.

Másrészt a lista azért is kevés információ önmagában a hazai hiányállapotról, mert azt, hogy mekkora jelentősége van egy adott készítmény hiánycikké válásának, több tényező is befolyásolja: például, hogy hány beteget érint a hiány. Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója korábban elmondta a Pénzcentrumnak, hogy szerencsés esetben van helyettesítő készítmény, így akár már a gyógyszertárban orvosolhatjuk a problémát. Az is fontos kérdés, hogy mi az alkalmazási területe a hiánycikké vált gyógyszernek, fenyeget-e közvetlen életveszély, vagy sem, ha nem kapják meg a betegek.

A szakember szerint értelemszerűen egyéni szinten mindig nagy problémát jelent, ha valaki nem kapja meg a gyógyszerét, de a teljes lakosságra nézve is azt lehet mondani, hogy az elmúlt években nőtt a hiánycikkek száma. Tavaly év végén is úgy ítélték meg a szakemberek, hogy a hiányállapot állandósulhat a hazai gyógyszerellátásban.

A lapnak nyilatkozó szakemberek a hiány állandósulását többek között az egyedi dobozazonosító rendszer bevezetése miatti nehézségekkel, valamint a gyártási lánc globalizációjával magyarázták.

További részletetek a Pénzcentrum.hu cikkében.

Forrás: penzcentrum.hu
Kelt: 2020-06-08