Kásler Miklós: Ezért nem kapnak bérkiegészítést a gyógyszerészek
Az emberi erőforrások minisztere egy, a Demokratának adott interjúban beszélt arról, hogy a gyógyszerészek és az idősotthonokban dolgozók miért nem részesülnek az egészségügyi dolgozók részére folyósított 500 ezer forintos egyszeri bérkiegészítésben. A miniszter a magas árréssel és a külföldi tulajdonosok magas arányával indokolta, hogy a gyógyszerészek miért nem kerültek a támogatott körbe.

A gyógyszerészek valóban szerepeltek a kormány elé kerülő díjazottak listáján, de kérdőjellel, ugyanis az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak, és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi. A gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna” – idézte az Index.hu Kásler Miklós a Demokrata online verziójának tett nyilatkozatát.

A miniszter arról is beszélt: a gyógytornászok és az idősotthoni dolgozók, illetve a házi segítségnyújtók azért maradtak ki, mert a munkáltatójuk, egyben fenntartójuk is az illetékes egyház, a vállalkozó, az egyesület, vagy éppen az önkormányzat. „Sajnos így nem tartoznak bele abba a körbe, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozókat öleli fel, noha az ő munkájuk is a járvány idején kifejezetten veszélyes, hála és köszönet illeti őket” – mondta az emberi erőforrások minisztere.

Ahogy korábban megírtuk: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere múlt hét pénteken jelentette be, hogy július 1-jével kapják meg a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók. Ez az egyszeri bérkiegészítés 160 ezer embert érint.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke a kamara honlapján közzétett közleményben bírálta Kásler Miklós nyilatkozatát. Az MGYK elnöke többek között azt írta: „nagyobb kárt okoz az egyszeri juttatás elmaradásához kapcsolódó miniszteri kommunikáció, mint annak az összegnek az elvesztése, amit a gyógyszertári gyógyszerészek és (szak)asszisztensek a Kormány által ígért, ’minden egészségügyi dolgozónak járó’ egyszeri juttatásával reméltek”.

Forrás: index.hu/mgyk.hu
Kelt: 2020-06-08