Hamarosan elkezdik a favipavir alapján készült koronavírus-gyógyszer alkalmazását Oroszországban

Oroszországban a jövő héten elkezdik kezelni a koronavírusos betegeket azzal a gyógyszerrel, amelyet elsőként hagytak jóvá a betegség ellen az országban – írja az Index.hu a Reuters nyomán.

A Avifavir nevű antivirális gyógyszert június 11-étől vethetik be az orosz kórházak a szer fejlesztését finanszírozó állami befektetési alap, az RDIF vezetője szerint. Kirill Dimitrijev a Reuters hírügynökségnek azt mondta, a gyógyszert fejlesztő ChemRar havi 60 ezer ember kezelésére elegendő mennyiséget fog legyártani belőle – írja az Index.hu.

Az Avifavir a favipiravir nevű hatóanyagon alapul, amelyet japánban fejlesztettek ki, és eredetileg az influenza ellen használják, de egyelőre a koronavírusos betegség elleni terápiában is az egyik legígéretesebbnek bizonyul a már létező gyógyszerek közül. Kirill Dimitrijev a Reutersnek azt mondta, az orosz tudósok módosították a szert, hogy fokozzák a hatékonyságát, és az eredményeiket két héten belül készek is megosztani a világgal.

A gyógyszer klinikai tesztjeit 330 fő bevonásával végezték, az eredmények szerint a legtöbb esetben négy napon belül sikeres volt a kezelés. A tesztek egy héten belül értek volna csak véget, de az egészségügyi minisztérium gyorsított eljárásban engedélyezte a szert, és a gyártás már márciusban megkezdődött. Dimitrijev szerint a gyógyszer biztonságosságát biztosítani hivatott tesztidőszak lerövidítését az tette lehetővé, hogy a szer alapját adó favipiravir már 2014 óta jelentős tesztelésen ment át.

A favipiravirt Japánban Avigan néven törzskönyvezik, ebből több ország mellett Magyarország is kapott májusban, hozzánk 12 200 darab érkezett belőle a koronavírus-járvány elleni harc segítéséhez. A favipiravir alkalmazásának kockázata fiatal nőknél, hogy születési rendellenességet okozhat – emlékeztet a lap. A Pécsi Tudományegyetem korábbi közleménye szerint a favipavir alkalmas lehet arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból.

Forrás: Index.hu/Reuters
Kelt: 2020-06-02