Kullancsok által termelt fehérjéből készülhet gyulladásgátló gyógyszer
A kullancsok egy evasin nevű fehérjét fecskendeznek a bőrünk alá, amely elnyomja a szervezetünk immunválaszát. Ezt a hatóaanyagot szintetizálták tudósok, hátha sikerül gyógyszert készíteni belőle – írja az Index.hu.

Normális esetben a rovarcsípés és a többi sérülés azonnali immunválaszt generál, amelyben fehérvérsejtek tódulnak a sérülés helyére, és gyulladást okoznak. A kullancs által kibocsátott evasin fehérje úgy kapcsolódik az immunválaszt kiváltó fehérjéhez, hogy blokkolja annak működését.

Mivel az immunválasz megakadályozása bizonyos gyógyászati terápiákban is előnyös lehet, az orvosok egy ideje próbálkoztak a fehérje elkülönítésével. Az ausztráliai Sydney Egyetem kutatói a fehérje szintetizálásával kísérleteznek – írja az Index.hu a New Atlas cikke nyomán.

Charlotte Frank, egy, a kutatáshoz kapcsolódó friss tanulmány egyik szerzője azt is észrevette, hogy az evasinhoz kapcsolódó szulfát molekulák növelik a hatékonyságot. Ez végső soron hasznos lehet a gyulladások kezelésében, és felmerült, hogy akár a tüdő heveny gyulladását okozó Covid-19 gyógyításában is szerepe lehet az új hatóanyagnak írja a lap.

Forrás: index.hu
Kelt: 2020-05-29