Operatív törzs: Már Magyarországon sem alkalmaznak hidroxiklorokint
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője hidroxiklorokin alkalmazásáról az Index kérdésére azt mondta, már nem használják a koronavírus elleni terápia során. A szer tesztelését a WHO is leállította, és egészségre gyakorolt hatásai okán számos tudományos kritika is érte azt – írja az Index.hu az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatójáról tudósítva.

Újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 krónikus beteg. Ezzel 517 főre emelkedett az elhunytak száma, 2024-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1300 főre csökkent.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma, csütörtökre 404 beteget ápoltak kórházban, közülük 24 fő volt lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma országosan megközelíti a 2000-et.

Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen – számolt be a napi adatokról a koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap pénteken.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a malária ellen kifejlesztett klorokin módosulatáról, a hidroxi-klorokin alkalmazásáról az Index kérdésére azt mondta, már nem használják a koronavírus elleni terápia során. A szer tesztelését a WHO is leállította, és egészségre gyakorolt hatásai okán számos tudományos kritika is érte azt – írja az Index.hu az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatójáról beszámoló cikkében.

Szlávik János elmondása szerint feltételezhetően eddig több tízezer ember eshetett át tünetmentesen a fertőzésen Magyarországon. A Covid-19 betegség az ismert esetek 80 százalékában is enyhe tüneteket produkált. Végül több mint ezer ember került kórházba száraz köhögés, láz, az ízlés és a szaglás elvesztése vagy izom- és ízületi fájdalmak miatt. A vírus az idős emberekre jelentett leginkább veszélyt, náluk különbözött a betegség lefolyása: az immungyengeség miatt ők kevésbé voltak lázasak, inkább az elesettség, apátia, fogyás volt jellemző rájuk.

Több mint 200 esetben szorultak betegek intenzív osztályos kezelésre légzési elégtelenség miatt, őket altatásban, lélegeztetőgépeken tartották – hangzott el a sajtótájékoztatón. A betegség sok esetben nagyon hosszú lefolyású. Van olyan beteg, aki már négy hete lélegeztetőgépen van, mondta. A súlyos eseteket plazmaterápiával vagy biológiai terápiával kezelik.

A gyermekeknél enyhék a tünetek, ők más okok mellett azért fertőződhetnek meg kevésbé, mert az orrukban kevesebb olyan receptor van, amit a vírus meg tud támadni, a betegséget azonban ettől függetlenül ők is továbbadhatják. A tapasztalatok szerint a vírus nem csak a tüdőt támadja meg, több esetben apró vérrögök keletkeztek, amelyek agyvérzést okoztak, a fertőzés megtámadta a szívet és a vesét is.

Szlávik a vírus elleni védettségről elmondta: aki átesett a fertőzésen, az hosszú hetekre, hónapokra védettséget szerez. Mivel nem telt el még annyi idő, azt biztosan nem lehet állítani, hogy a védettség évekre vagy akár egész életre szól.

További részletek az Index.hu cikkében.

Forrás: index.hu
Kelt: 2020-05-29