Rezidensek: Meg kell teremteni a hálapénzrendszer elhagyásának feltételeit
A Magyar Rezidens Szövetséggel (MRSZ) is egyeztetett az egészségügyben szükséges átalakításokról Pintér Sándor. A találkozón a rezidensek hangot adtak azon álláspontjuknak, miszerint nem halogatható tovább az egészségügyi rendszer strukturális átalakítása, és a szükséges feltételek megteremtése a hálapénzrendszerű egészségügy elhagyásához – írja a Weborvos.hu az MRSZ közleménye nyomán.

Az egészségügyben szükséges átalakításokról egyeztetett Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes Báthori Gergővel, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnökével. A találkozón az Operatív Törzs vezetője elismerését fejezte ki a rezidensek képviselőjének a fiatal orvosok járvány alatt végzett munkájáért – tudatta a szövetség közleményben, melyet a Weborvos.hu idézett.

A rezidensek munkája nélkül elképzelhetetlen lett volna a védekezés, hiszen az orvosok legmobilisabb rétegét jelentik, akik közül sokat mozgósítottak a kijelölt koronavírus centrumokba. Ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a folyamatos betegellátás biztosított legyen a koronavírussal fertőzöttek számára.

A rezidensszövetség elnöke szerint Pintér Sándor meghívása a több mint négyezer rezidens orvos teljesítményének szól. Az egyeztetésen Báthori Gergő felhívta a figyelmet a rezidensek által saját bőrükön tapasztalt nehézségekre, amelyek egy ilyen hektikus helyzetben óhatatlanul felmerülnek, de ezeket elemezve, és tanulva a hibákból, a későbbiekben kiküszöbölhetőek lehetnek.

Pintér Sándor meghallgatta a fiatal orvosok képviselőjét az egészségügyi rendszer általános problémáiról is, melyek most a békeidőben tapasztaltnál is jobban érezhetővé váltak. A rezidensszövetség szerint ezek legfőbb oka az igen nagy részben hálapénz által fenntartott ellátás. Nem halogatható tovább az egészségügyi rendszer strukturális átalakítása, és a szükséges feltételek megteremtése a hálapénzrendszerű egészségügy elhagyásához. Az MRSZ szerint ugyanakkor fontos, hogy a hálapénz kiesésével ne omoljon össze a rendszer, ezért szükséges a hálapénzt kiváltó, legális ösztönzők megteremtése.

Az egyeztetésen továbbá szóba került a szakképzési rendszer fejlesztése is, kitérve az orvosok számára biztosítandó kommunikációs készségfejlesztésre, valamint a kompetencia alapú képzésre. Az érdekképviselet üdvözli az állami egészségügyben az elektronikus rendszerek térnyerését, melyek a járvány alatt jól vizsgáztak. Ezek bővítésénél alapvető, hogy az orvosok válláról terhet vegyenek le annak érdekében, hogy még jobban a betegek gyógyítására koncentrálhassanak. Ezen felül a szakorvosok képzése során is hatékony támogatást nyújthatnak ezek – áll a portál által idézett közleményben.

Forrás: weborvos.hu
Kelt: 2020-05-22