Új módszerrel kezelnék a koronavírust kínai tudósok
Vakcina helyett szájon át bevehető gyógyszer lehet a megoldás a koronavírus-járványra – legalábbis a kínai kutatók szerint. Az egereken már tesztelt új gyógyszer elvileg hatékony, de egyelőre azt sem tudni, sikerülne-e megismételni az elért eredményeket – írja a hvg.hu.

A Cell című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a kínai tudósoknak sikerült egy olyan gyógyszert kifejleszteniük, amely a védőoltást kiváltva gyógyíthatja a COVID-19 fertőzést. Sőt, azt állítják: nemcsak ugyanúgy működik, mint egy oltóanyag, de még gyorsabb is annál. Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszert eddig csak egereken tesztelték, embereken nem. Az állatokon elért eredmények viszont a kínaiak szerint biztatónak tűnnek – írja a hvg.hu.

Sunney Hszie, a Pekingi Egyetem genomikai kutatólaborjának vezetője a francia AFP hírügynökségnek azt mondta, a kezelés drámai mértékben csökkentette a vírusok számát az egerek szervezetében.

A gyógyszer olyan antitesteket tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetnek felvenni a harcot a koronavírussal. Ehhez 60 olyan embertől vettek vért, akik korábban megfertőződtek, de mára meggyógyultak. A levett mintákból elkülönítették az antitesteket, amelyeket aztán az egerek kezelésénél használtak fel.

Hogy mikorra lehet a fejlesztésből bárki számára elérhető gyógyszer, egyelőre nem tudni. Ahogy azt sem, a kísérlet eredményeit sikerül-e megismételni. A tudósvilág egyelőre nem reagált a kínai fejlesztésre, így az is kérdés, találnak-e olyan részletet a kutatási eredményben, amely alapján kétségek merülhetnek fel a gyógyszer hatékonyságát illetően – írja a lap.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2020-05-22