Bangladesben készülhet először generikus készítmény a Gilead koronavírus-gyógyszeréből
A bangladesi Beximco Pharmaceuticals jelentette be, hogy ők lesznek az elsők a világon, akik elkezdik árulni a Gilead remdesivir nevű készítményének generikus másolatát – írja a Portfolio.hu a Bloombergre hivatkozva.

A Beximco a remdesivir alapján készült generikus készítményt mintegy 71 dollárért árulja majd a magánklinikáknak, de az állami működtetésű kórházaknak ingyen adja, ezzel segítve a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek kezelését. Rabbur Reza cégvezér szerint kritikus koronavírus-betegségben szenvedőnek legalább hat adagra lesz szüksége a gyógyszerből – írja a Portfolio.hu a Bloomberg cikke nyomán.

Banglades a WTO szabályainak köszönhetően másolhatja le legálisan a szabadalmaztatott gyógyszereket, a leginkább elmaradott országok ugyanis mentességet kaptak az ehhez szükséges liszenszek megszerzése alól, és szabadalmi díjat sem kell fizetniük. A remdesivirt az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte a COVID-19 betegeken való alkalmazásban. Ez az első gyógyszerjelölt, amelyet az előzetes klinikai adatok alapján támogatnak a koronavírus elleni küzdelemben a hatóságok.

A Beximco vezére egy interjúban arról is beszélt, hogy más országoktól is kapnak megkereséseket, őket export útján tudják kiszolgálni. A szerdai adatok szerint Bangladesben több mint 26 ezer koronavírusos beteget tartottak nyilván, a betegségben elhunytak száma eddig 386 fő – írja a lap.

Forrás: portfolio.hu
Kelt: 2020-05-22