Európai szintű népegészségügyi kutatásában működött közre az OGYÉI

Társszerzőként publikáltak a PLOS ONE tudományos folyóiratban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológia Főosztályának munkatársai, Bakacs Márta és Dr. Sarkadi-Nagy Eszter. A vonatkozó cikk 2020. május 7-én jelent meg a nemzetközi presztízsű lapban – írja honlapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A szakcikk a Leedsi Egyetem Táplálkozásepidemiológia Tanszékének vezetésével, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Irodájának támogatásával, több neves európai népegészségügyi intézmény részvételével készült. A kutatók azt vizsgálták, hogy az iskolázottság és nemzeti jövedelemben (GDP) lévő egyenlőtlenségek milyen hatással vannak a kutatásban részt vevő országok lakosságának táplálkozására. 12 ország adatait, többek között a magyar 2014-es Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) adatait használták fel az elemzéshez – írja honlapján az OGYÉI.

A 27334, 19 és 64 év közötti személy adatait tartalmazó vizsgálat szerint az alacsonyabb jövedelmű országok tápanyagbevitele jobban elmaradt az ajánlásoktól, mint a magas GDP-vel rendelkezőké. A magasabb iskolázottság összefüggést mutatott a nagyobb vitamin- és ásványianyag-bevitellel. Ez az összefüggés különösen az alacsony GDP-vel rendelkező országoknál volt megfigyelhető. A kutatási összefogás jól mutatja, hogy a harmonizált táplálkozási vizsgálok adatainak elemzése iránymutatást jelent az európai szintű egészségügyi szakpolitikák kidolgozásában, különösen a sérülékeny csoportok számára.

A WHO arra ösztönzi államait, hogy rendszeresen gyűjtsenek adatokat a lakosság táplálkozási szokásairól, mert ezeknek az adatai szükségesek a krónikus nemfertőző betegségek megelőzését célzó programok és beavatkozások tervezéséhez.

Az OGYÉI az OTÁP 2019 keretében újból felméri a felnőtt magyar lakosság táplálkozási szokásait, fizikai aktivitását és pontos mérések segítségével meghatározzák, milyen gyakori hazánkban a túlsúly, elhízás vagy épp az alultápláltság előfordulása a felnőttek körében.

Az OGYÉI közleményében hivatkozott tanulmány az alábbi címen olvasható.

Forrás: OGYÉI
Kelt: 2020-05-20