Világszerte 28 millió műtét maradhat el a koronavírus miatt

Bár itthon május elejével az egészségügyi ellátás apránként újraindul, március közepe óta Magyarországon is számos olyan operációt, vizsgálatot halasztottak el, illetve mondtak le, amelyet nem ítéltek sürgősnek. Egy brit tanulmány szerint világszerte 28 millió műtét maradhat el a járvány miatt – írja a HáziPatika.com.

Egy, a héten megjelent tanulmányból, amelyet orvosok, akadémikusok írtak, az derült ki, hogy más országban sem jobb a helyzet ebből a szempontból – írja a lap. „A betegek állapota súlyosan leromolhat, amíg várniuk kell elhalasztott műtétjükre” – figyelmeztetett Aneel Bhangu, a Birminghami Egyetem sebészeti klinikájának egyik orvosa, aki oktató is egyúttal. Kiemelte, hogy rák esetében ez a páciens elhalálozáshoz is vezethet.

A tanulmányt 71 ország 359 kórházának tapasztalatai alapján állították össze annak apropóján, hogy Nagy-Britanniában márciustól 12 hétre felfüggesztették majdnem az összes műtétet. Az orvosok szerint az operációknak valószínűleg a háromnegyedét elhalasztják a világban. Noha a rosszindulatú daganattal küzdő betegek műtétjeit kisebb valószínűséggel halasztják el, ilyenből is lehet 3 millió, mert az anyagi forrásokat át kell irányítani a koronavírus ellen védekezésre - olvasható a tanulmányban.

A kutatást vezető Birminghami Egyetem közleménye szerint a COVID-19 járvány hatására összesen mintegy 28 millió műtét törlésére vagy halasztására kerülhet sor világszerte.

Forrás: hazipatika.com
Kelt: 2020-05-15