Születési rendellenességeket okozhat a favipavir
A favipiravirt Japánban fejlesztették ki, és az ország Kínával egyetemben nagyon bízik abban, hogy az eredetileg influenza ellen megalkotott szer használ az új koronavírus által okozott betegség ellen is.

Ugyanakkor a szerről közismert, hogy születési rendellenességeket okozhat a vele kezelt nő gyermekében. A SARS-CoV-2 vírustól életveszélyes állapotba került emberek nagy többsége idős, ez a mellékhatás így nem magától értetődően zárja ki a gyógyszer alkalmazhatóságát, de fiatal nőknél súlyos bajokat okozhat – írja az Index.hu.

Ahogy korábban megírtuk, a hét elején az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentette, hogy lezárult az új típusú koronavírus ellen Ázsiában már hatékonynak bizonyult gyógyszerhatóanyag, a favipiravir magyarországi fejlesztésének első fázisa. Az ITM keddi közlése szerint laboratóriumi körülmények között már sikerült előállítani a generikus hatóanyagot, és őszre lehetővé válhat a gyógyszer hazai engedélyezése és gyártása is.

A favipiravirt a Fujifilm egyik leányvállalata (a Toyama Chemical) fejlesztette ki influenza ellen. Ők Avigan néven forgalmazzák, de generikus hatóanyagként ma már bárki előállíthatja a világon. Bár a szer japán fejlesztés, mégis a kínaiak dobták be a köztudatba, amikor Csang Hszin-min, a kínai tudományos és technológiai minisztérium egyik tisztviselője mondta azt, hogy látható mellékhatások nélkül, hatékonyan segítette a koronavírusos betegek felépülését – emlékeztet az Index.hu.

Ugyanakkor a lap megjegyzi: nem tekinthető egyöntetűen bizonyítottnak, hogy a favipiravir hatásos az új koronavírus ellen (bár vannak határozottan biztató jelek). A szer több vírus – például az ebola – ellen is hatékonynak tűnt állatkísérletekben, de az emberi vizsgálatok eredményei nem egyértelműek. Ugyanakkor sok szakértő komolyan bízik abban, hogy ez a gyógyszer most végre tényleg alkalmazható lesz a betegség ellen. Viszont Abe Sinzo japán miniszterelnök maga jegyezte meg az egyik sajtótájékoztatóján, hogy a favipavir mellékhatásai megegyeznek a thalidomidéval.

Utóbbi hatóanyag okozta a hatvanas évek Contergan-botrányát Németországban: az akkor recept nélkül is kapható készítményt kifejezetten terhes nők idegrendszeri tüneteinek enyhítésére ajánlották. Később azonban kiderült: terhesség alatti szedése 10-20 ezer gyermeknél okozott idegrendszeri és fejlődési rendellenességeket – írja az Index.hu.

A favipiravir mára a világ egyik legkeresettebb gyógyszere lett. Japánban szinte minden kórházban alkalmazzák, és a japán külügyminisztérium bejelentése szerint már több mint 80 ország igényelt belőle. A széleskörű alkalmazás előtt azonban a legtöbb fejlett ország saját klinikai teszteket fog lefolytatni a szer koronavírus elleni hatékonyságát vizsgálandó. A japánok érvelése szerint mivel a születési rendellenességek az életveszélyben lévő idős betegek számára teljesen irreleváns kockázatnak tekinthetők, ezért a szer alkalmazásának kockázatai eltörpülnek az előnyökhöz képest, ugyanakkor a szer széleskörű alkalmazásához további vizsgálatok szükségesek – érvel a cikk.

Az Index.hu teljes írása itt olvasható.

Forrás: index.hu
Kelt: 2020-05-15