Merkely: A járvány megszűnt, de továbbra is járványveszély van
A Semmelweis Egyetem rektora az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta: a szakmabelieket is meglepte, hogy a több mint nyolcezer elvégzett PCR-tesztből mindössze kettő lett pozitív. Merkely Béla nyilatkozatáról az Index.hu közölt összefoglalót.

Mint korábban megírtuk: az eddig elvégzett 8276 PCR-tesztből kettő lett pozitív a pénteken záruló, csaknem 18 ezer ember bevonásával történő országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton. Ezzel kapcsolatban a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla az ATV műsorában úgy fogalmazott: „a szakmabelieket is meglepték” az eredmények.

Merkely szerint nagyjából március utolsó és április első hete volt a legveszélyesebb időszak, amikor eldőlt, hogy lecsendesedik vagy olyan irányt vesz a járvány, mint vett Olaszországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Belgiumban vagy épp az Egyesült Államokban. A rektor meglátása szerint a lakosság rendkívül fegyelmezett viselkedésével el tudtunk jutni oda, hogy annyira csökkent a kontaktusok száma, hogy a vírus reprodukciós rátája leesett. A járvány gyakorlatilag megszűnt, de a járványveszély nem múlt el – idézte Merkely nyilatkozatát az Index.hu.

Merkely – az eddig elvégzett egyetemi tesztekre alapozott – becslése alapján a magánlakásokban élőknél, tehát a zárt intézményeket nem számolva 240 és 7000 között lehet a jelenlegi fertőzöttek száma az országban.

Forrás: index.hu
Kelt: 2020-05-13