Újabb kutatás szerint hatástalan a hidroxi-klorokin a koronavírus ellen
Egy új, a témában az eddigi legátfogóbb vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a hidroxi-klorokin nemhogy nem használ a Covid-19-es betegeknél, de szedése még szívproblémákhoz is vezethet – írja az Index.hu a CNN nyomán. Az Amerikai Orvosok Szövetsége folyóiratában megjelent tanulmány nem az első, ami erre a következtetésre jutott, a legutóbbi ilyen múlt héten jött ki – emlékeztet a lap.

A hétfőn megjelent tanulmányhoz egy New York állambeli egyetem kutatói 1438 koronavírusos beteget vizsgáltak meg. Arra jutottak, hogy a hidroxi-klorokint szedő és nem szedő betegek halálozási aránya között nincs szignifikáns különbség. Ugyanez igaz volt azokra is, akik hidroxi-klorokint és az azithromycin nevű antibiotikumot együtt szedték – írja az Index.hu a CNN-re hivatkozva.

Utóbbiaknak viszont kétszer olyan gyakran állt le a szívük, a szívproblémák pedig a hidroxi-klorokin ismert mellékhatásai közé tartoznak. 735 betegnek mindkét gyógyszert felírták, 271-nek csak hidroxi-klorokint, 211-nek csak azithromycint, míg 221-nek egyiket sem. Arra jutottak, hogy a gyógyszert magában vagy a kettőt kombinálva szedők betegebbek voltak, mint a többiek, és nagyobb eséllyel is haltak meg. A kezdeti betegségstádium eltéréseit is figyelembe véve a kutatók nem találtak szignifikáns eltérést a gyógyszert szedők és nem szedők halálozási rátája között, amely mindkét esetben megközelítőleg 20 százalék volt.

A gyógyszert vizsgálja még többek között a Washingtoni Egyetem és a New York-i Egyetem is. A vizsgálatok során a betegek véletlenszerűen kiválasztva vagy a gyógyszert kapják, vagy placebót, és később összehasonlítják a csoportok halálozási arányát.

Egy másik, szintén a hidroxi-klorokin hatástalanságát alátámasztó kutatás eredményeit ebben a korábbi cikkünkben mutattuk be.

Forrás: index.hu/CNN
Kelt: 2020-05-13