Négyféle gyógyszer kombinációjával kezelik a koronavírusos betegeket Hongkongban
Hamar jobban lettek azok a koronavírus-betegek, akiknek négyféle gyógyszer keverékét adták kezelés gyanánt hongkongi orvosok – írja a hvg.hu a CNN nyomán.

A koronavírusos betegeknél alkalmazható, hatékony új terápiára bukkantak hongkongi orvosok, akik több fertőzöttnek is négy fajta gyógyszer keverékét adták be a kezelés során. A szérum hatására röviden időn belül a páciensek mindegyike jobban lett – írja a hvg.hu a CNN nyomán.

Az egyelőre csak kísérleti módszerként alkalmazott különleges gyógyszerkoktél három különböző vírusellenes készítményt és egy immunerősítőt tartalmaz: egy HIV-kezelésben használt szert (ritonavir és lopanivir keveréke), a ribavirin nevű vírusölő szert, valamint a szklerózis multiplexes betegeknek adott béta-interferont.

Az újfajta gyógyszerkoktélról a The Lancet orvosi szakfolyóiratban közöltek részleteket, megemlítve, hogy bár esetében egyelőre nincs szó általános kezelési eljárásról, az eddigi eredmények több mint biztatóak. A vizsgált betegek, akiknek az új szérumot adták be, már négy nappal az első kezelés után jobban lettek, ráadásul különösebb mellékhatások nélkül. A pácienseknek gyenge vagy közepesen súlyos tünetei voltak, és a pozitív teszttől számított hét napon belül kapták meg a „koktélt” – írja a lap.

„A tanulmány alapján egy újfajta kezelés van születőben, amelynek már az első eredményei igen biztatóak. Ez több szempontból is jó hír, mivel nem sok mindenünk van, amit bevethetünk a kór ellen” – idézte az amerikai hírportál Peter Csin-Hongot, a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i kutatóját, aki maga is Covid-19-es betegeket kezel, és látta a szérumról szóló tudományos publikációt. Csin-Hong megemlítette, hogy a kezeléshez használt szerek mindegyike biztonságos készítmény, emellett könnyen hozzáférhetők, noha természetesen még több pozitív adatra van szükség ahhoz, hogy széles körben alkalmazni lehessen a koktélt.

Forrás: hvg.hu/CNN
Kelt: 2020-05-12